Εορδαία: Γιορτή Μανουριού στη Βλάστη – Η τέχνη παρασκευής του μανουριού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Το γευστικότατο μανούρι, ένα από τα ξεχωριστά τυροκομικά προϊόντα που παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο στη Βλάστη, θα τιμήσουν απόψε όσοι, είτε απολαμβάνουν τις διακοπές τους στο χωριό, είτε θα ανηφορίσουν εκεί, για να συμμετάσχουν στη γιορτή που θα στηθεί στην πλατεία του χωριού και φέτος αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Στις 10 Μαρτίου του 2022. σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης
Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας , η τέχνη της παραδοσιακής παρασκευής του Μανουριού, που κατέχουν οι κτηνοτρόφοι, και διατηρούν κατά τους θερινούς μήνες, τα κοπάδια τους στον ορεινό και ημιορεινό
όγκο των συμπλεγμάτων Ασκίου και Μουρικίου, διαιωνίζοντας μία μακραίωνη παράδοση. Η διαδικασία της τυροκόμησης γίνεται καθημερινά, αμέσως μετά το άρμεγμα των ζώων, στη στάνη και για τους Βλατσιώτες
θεωρείται ο «βασιλιάς» των τυριών, ενώ, για τα ξενιτεμένα τέκνα της πανέμορφης Κοινότητας της Εορδαίας, έχει την γεύση του σπιτιού στο οποίο επιστρέφουν με λαχτάρα κάθε Καλοκαίρι. Την πρωτοβουλία για την εγγραφή της παραδοσιακής τέχνης του μανουριού στο Εθνικό ευρετήριο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος είχε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Βλάστης με τη στήριξη όλων των Συλλόγων Βλατσιωτών, της Κοινότητας Βλάστης και του Δήμου Εορδαίας ενώ το σχετικό δελτίο για
την εγγραφή συνέταξε η Λαογράφος – Προϊσταμένη Διεύθυνσης του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας- Θράκης Ελένη Μπίντση.
Την γιορτή του μανουριού, στις 9.30 το βράδυ, διοργανώνουν ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος η Κοινότητα Βλάστης και ο Δήμος Εορδαίας
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου
www.ertnews.gr
Η συνέχεια εδώ