Φλώρινα: Διαμαρτυρία φοιτητών για κακή κατάσταση εστιών
Για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινας, διαμαρτύρονται οι φοιτητές. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους “σας απευθυνόμαστε οι εστιακοί φοιτητές Φλώρινας, οι οποίοι είμαστε αναγκασμένοι να μεριμνήσουμε οι ίδιοι για τα προβλήματα μας, αφού τα γραφεία της φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διατυμπανίζουν/επισημαίνουν ότι «όλα πάνε ρολόι». Τα οξυμένα προβλήματα στις εστίες όχι μόνο δεν λύνονται αλλά διαιωνίζονται! Το ζήτημα της στέγασης έχει μετατραπεί σε ατομική ευθύνη.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους: “Πώς είναι όμως η πραγματική ζωή μέσα στις εστίες; Εμείς καταγράψαμε μερικά από τα προβλήματα των δυο κτηρίων (μιλώντας για τα κτήρια της Ευξείνου Λέσχης κι αυτό της φοιτητικής εστίας της Γεωπονίας) και τραβήξαμε φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης μας”.
Επισημαίνουν ακόμα πως “Φθορές που μας άφησε ο σεισμός και ακόμα να επισκευαστούν.
Ρωγμές που προκαλούν ανασφάλεια στη διαβίωση μας και στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου μεγάλου σεισμού”.
Σημειώνουν δε πως “Όμως, τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για το οποίο δεν υπάρχει μέριμνα είναι η θέρμανση. Είναι ανύκουστο, στη Φλώρινα με τις πολικές θερμοκρασίες, να μην παρέχεται θέρμανση και οι φοιτητές να υποχρεωνόμαστε έμμεσα να προμηθευτούμε με δικά μας έξοδα κάποιο σώμα θέρμανσης. Πράξη, όπου σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των φοιτητικών εστιών, είναι παράνομη διότι βάσει αυτού απαγορεύεται στους φοιτητές να έχουν την οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή στο δωμάτιό τους, ακόμα και αν αυτό είναι ο θερμοπομπός που αναγκάζονται να αγοράσουν. Βέβαια μπορούν να μην αλλάξουν τον κανονισμό και αντ’αυτού να προσθέσουν tips για να επιβιώσει κάποιος σ’αυτή τη συνθήκη, όπως να βγαίνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο μπαλκόνι σου για 3’ και μετά να επιστρέφεις ξανά στο δωμάτιό σου, αμέσως ο χώρος θα σου φανεί πιο ζεστός”.
“Και μιάς που πιάσαμε τον κανονισμό, το παράλογο αυτού έρχεται να υπογραμμίσει το ακαδημαϊκό κριτήριο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ακαδημαϊκό «κόφτη», όπου ένας φοιτητής για να έχει την δυνατότητα να κάνει αίτηση για δωμάτιο πρέπει ο αριθμός των περασμένων μαθημάτων του να είναι ίσος ή μεγαλύτερος με το 50% +1 των συνολικών μαθημάτων μέχρι εκείνο το ακαδημαϊκό έτος.
Άλλο ένα πρόβλημα των οικοτρόφων είναι το ζεστό νερό. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αρκετά δωμάτια, αλλά κι ορισμένες φορές κι ολόκληρο το κτήριο δεν είχαν πρόσβαση σε αυτό. Χαρακτηριστικές είναι και οι μαρτυρίες παλαιότερων φοιτητών οι οποίοι ζέσταιναν νερό σε βραστήρα ώστε να κάνουν μπάνιο. Ταυτόχρονα, το νερό προς κατανάλωση δεν είναι σε καμία περίπτωση πόσιμο, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε ακόμα και το νερό.
Ακόμα, μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στα μηνιαία πάγια έξοδα των φοιτητών, είναι το κόστος μετακίνησης από την εστία (της Γεωπονίας) προς το κέντρο της πόλης και την πανεπιστημιούπολη. Σε αυτό προστίθεται άλλη μια δυσκολία στη μετακίνηση μας, καθώς τα δρομολόγια των αστικών είναι περιορισμένα ως προς την συχνότητα και το ωράριο.
Συνεχίζοντας την καταγραφή των προβλημάτων, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα ελάχιστα πλυντήρια που διατίθενται καθώς και τα στεγνωτήρια που υπολειτουργούν. Τα πλυντήρια (όπως και τα στεγνωτήρια) είναι μόνο τρία για το σύνολο των φοιτητών και λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες. Πρακτικά αυτό δεν μας εξυπηρετεί, αφού ο μικρός αριθμός πλυντηρίων σε συνδυασμό με το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας (πρωινές ώρες) έρχεται σε σύγκρουση με το πρόγραμμα των μαθημάτων μας.
Συνοπτικά, πρέπει να επισκευαστούν διάφορες εκκρεμότητες όπως: τα υδραυλικά του κτηρίου (υπάρχουν καζανάκια που δεν λειτουργούν, διαρροές σε τουαλέτες και ντουζιέρες), τα κουφώματα των παραθύρων (μπάζουν και όταν βρέχει μπαίνουν νερά), ορισμένα έπιπλα (κυρίως ντουλάπες). Να γίνει προσθήκη αντικειμένων (π.χ. καρέκλες που σε αρκετά δωμάτια έλειπαν) και να υπάρξει συντήρηση των εξωτερικών χώρων, καθώς και των ανσασέρ”.
www.ertnews.gr
Η συνέχεια εδώ