Κρόκος: Ξεκινά η συγκομιδή του «θησαυρού» της Κοζάνης-Πρόβλημα με τα εργατικά χέρια
Γενιές και γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει μέσα στα πανέμορφα μωβ άνθη του κρόκου Κοζάνης.
Η παραγωγή του κρόκου Κοζάνης είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα, με τις διαθέσιμες ποσότητες να έχουν ήδη προπωληθεί.
Σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή, το μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι ποιοι θα μαζέψουν τον κρόκο. Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των παραγωγών.
Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ένα από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει συνολικά ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας.
Οι εργάτες, που συμμετέχουν στη συγκομιδή κρόκου πληρώνονται με 5 έως 6 ευρώ την ώρα, ενώ η διαδικασία θεωρείται δύσκολη και απαιτητική. Τα άνθη του κρόκου εμφανίζονται στα μέσα Οκτωβρίου, μόλις για 20 περίπου ημέρες και η συγκομιδή πρέπει να γίνει άμεσα, συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και πάντα με το χέρι.
Η ποιότητα του κρόκου Κοζάνης θεωρείται εξαιρετική και οι παραγωγοί τονίζουν ότι το κέρδος από την καλλιέργειά του μπορεί να είναι παραπάνω από ικανοποιητικό, καθώς η ζήτηση στην παγκόσμια αγορά, είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή της Ελλάδας.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΚΗΣ ΝΑΣΙΑΔΗΣ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΖΙΔΟΥ
www.ertnews.gr
Η συνέχεια εδώ