Header Ads

Δ. Μακεδονία – Μ. Βορίδης: Θα ενισχυθούν Δήμοι και Περιφέρεια για τη δίκαιη μετάβαση

Τη διαβεβαίωση ότι θα ενισχυθούν κατά προτεραιότητα οι δήμοι και οι περιφέρειες των περιοχών που μπαίνουν στην ενεργειακή μετάβαση από το λιγνίτη σε άλλες μορφές ενέργειες έδωσε σήμερα Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 από την Κοζάνη ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης προς τους εκπροσώπους των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Δυτική Μακεδονία ενώ υπερασπίστηκε την πολιτική της Κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού για τη δίκαιη μετάβαση.
“Στο ερώτημα πιο γρήγορα ή πιο αργά στη δίκαια μετάβαση η απάντηση είναι πιο γρήγορα” είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Βορίδης επισημαίνοντας ότι η χώρα αναμένεται θα πάρει περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα περάσουν στην απολιγνιτοποίηση η απανθρακοποίηση, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό είναι και ευρωπαϊκό στοίχημα προκειμένου να αποτελέσει η χώρα μας το μοντέλο και για άλλες περιοχές.

Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει τα σχέδια να μετατραπούν σε πράξεις πού θα ικανοποιούν τους πολίτες.

Στα δύο βασικά ζητήματα που έθεσαν τόσο ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης όσο και ο πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης δήμων και δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, για νέες προσλήψεις αλλά και επιπρόσθετες αρμοδιότητες στις υπηρεσίες, ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ήταν θετικός γιατί όπως τόνισε πρέπει να πετύχει η ενεργειακή μετάβαση.

Μάλιστα ανέφερε ότι εγκρίθηκαν και οι 70 θέσεις προσωπικού που ζήτησε η Περιφέρεια ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα εγκριθούν και όλα τα αιτήματα των δήμων για προσλήψεις ειδικοτήτων μηχανικών οικονομολόγων και πληροφορικής ώστε να προχωρήσουν οι ωριμάνσεις των έργων και παράλληλα επισήμανε ότι οι δήμοι θα πάρουν και το 70% για τις ανταποδοτικές ανάγκες.

Εκτός από τα δύο αυτά ζητήματα στον Μ. Βορίδη τέθηκαν και τα θέματα που έχουν σχέση με το ειδικό χωροταξικό που θα πρέπει να γίνει στη Δυτική Μακεδονία για την εγκατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως επίσης και το αίτημα της συμμετοχής των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης σε επενδυτικά σχέδια για αυτές.

Σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιας μετάβασης αναμένεται να απορροφήσει τα επόμενα χρόνια τόσο από δημόσιους όσο και ιδιωτικούς πόρους πόσα ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.