ΑΣΕΠ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, όλη ύλη και τα μαθήματα για τον διαγωνισμό
Βγήκε η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό που εμπεριέχει όλες τις λεπτομέρειες για την την ύλη, τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων, την διαδικασία εξέτασης και βαθμολόγησης, τις ειδικότητες, το χώρο και το χρόνο διεξαγωγής.
Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Dnews για την προκήρυξη 2Γ2022 του ΑΣΕΠ η οποία πήρε ΦΕΚ. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό θα πρέπει να κάνουν αίτηση από τις 2 Δεκεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00.
Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του διαγωνισμού, το πρόγραμμα και τα εξεταστικά κέντρα γνωστοποιούνται εγκαίρως, με ανακοινώσεις του ΑΣΕΠ
Τα θέματα μεταδίδονται ταυτόχρονα στα εξεταστικά κέντρα με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο και ασφαλές μέσο.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Dnews ο διαγωνισμός θα γίνει την άνοιξη του 2023.
Πόσες προσλήψεις;
Το υπουργικό συμβούλιο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε εγκρίνει 17.942 μόνιμες προσλήψεις στο ∆δημόσιο για το 2023 (αφορά όλες τις βαθμίδες), ωστόσο σύμφωνα µε πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, ο τελικός αριθμός των θέσεων θα είναι αυξημένος εφόσον σε αυτόν τον διαγωνισμό θα ενσωματωθούν και οι εκκρεμότητες προσλήψεων από το 2022.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε το πρωί ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ο πραγματικός αριθμός των προσλήψεων μέσω του διαγωνισμού είναι κοντά στις 4.000. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ επιχειρεί να βάλει μια τάξη στα πράγματα που αφορούν τον διαγωνισμό αλλά και τις προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν μέσα από αυτόν καθώς όπως αναφέρει δεν είναι 18.000 οι προσλήψεις που προγραμματίζονται καθώς σε αυτές υπάρχουν ένα σωρό προσλήψεις που δεν περνάνε μέσω ΑΣΕΠ.
Όπως τόνισε, υπάρχουν ένα σωρό προσλήψεις που δεν περνάνε μέσω ΑΣΕΠ αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, δικαστικοί, διπλωμάτες. Επίσης υπάρχουν πολλές θέσεις που δεν περνάνε μέσω του γραπτού διαγωνισμού εξ ορισμού δηλαδή οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας, οι εκπαιδευτικοί άρα για αυτό τα νούμερα είναι μεν εντυπωσιακά αλλά όταν μιλάμε για τον γραπτό διαγωνισμό εκτιμώ ότι μιλάμε περίπου στις 4.000 υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Η Ύλη του διαγωνισμού και οι ερωτήσεις
Οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις γνώσεων γενικού περιεχομένου, καθώς και σε δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσµατικότητας, η οποία αντικαθιστά την εργασιακή εμπειρία, που πλέον θα έχει σηµαντικά µικρότερη βαρύτητα από άποψη µορίων. Κυριότερη µμέθοδος εξέτασης είναι οι ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών (multiple choice). Στη δοκιµασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας αξιολογούνται ο γλωσσικός και αριθµητικός συλλογισµός, οι δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας.
Οι συντελεστές βαρύτητας είναι 50% για τις ερωτήσεις γνώσεων και 50% για την εργασιακή αποτελεσματικότητα. Επιτυχόντες θα είναι όσοι πιάσουν τη βάση σε κάθε µάθηµα και το σύνολο αυτών θα αποτελέσει µια «δεξαµενή» για τους διορισµούς. Στη συνέχεια, θα εκδοθούν οι πίνακες βαθμολογίας ανά κλάδο - ειδικότητα και θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη των θέσεων ανά φορέα. Οι προσλήψεις ανά φορέα µετά τη δήλωση επιλογής των υποψηφίων θα πραγµατοποιηθούν µε σειρά προτεραιότητας µε βάση τη βαθµολογία των εξετάσεων και επιπλέον τυπικά προσόντα.
Τα μαθήματα και οι ενότητες που θα εξεταστούν έχουν ως εξής:
α) Εξέταση γνώσεων γενικού περιεχομένου για τον Δημόσιο Τομέα
Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στις παρακάτω ενότητες:
Το ισχύον Ελληνικό Σύνταγμα
Τα Θεμελιώδη Δικαιώματα
Η Οργάνωση του Κράτους
Τα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Δημόσια Πολιτική
Η Λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης
Η Ψηφιακή Διακυβέρνηση
Τα Μακροοικονομικά μεγέθη και οι Εθνικοί Λογαριασμοί
Η Δημοσιονομική Πολιτική
Η Οικονομική Ανάπτυξη και Μεγέθυνση
β) Εξέταση δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας
Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στις παρακάτω ενότητες:
Γλωσσικές Δεξιότητες
Αριθμητικές Δεξιότητες
Δεξιότητες Ανάλυσης
Δεξιότητες Επίλυσης Προβλημάτων
Δεξιότητες Ιεράρχησης Προτεραιοτήτων
Αποτελεσματικότητα εργασίας
Ποιότητα εργασίας
Η βαθμολογία των γραπτών εξετάσεων ορίζεται στην κλίμακα από 1 έως 100 για κάθε μάθημα και η βάση είναι οι 55 μονάδες. Οι υποψήφιοι που θα περάσουν τη βάση μπαίνουν στον πίνακα επιτυχόντων. Η εξέταση θα γίνει με το σύστημα multiple choice (ερωτήματα πολλαπλών επιλογών) και θα υπάρχει αρνητική βαθμολόγηση, δηλαδή θα αφαιρείται ποσοστό του βαθμού που θα αντιστοιχεί στην ερώτηση σε περίπτωση εσφαλμένης απάντησης.