Γέφυρα Σερβίων: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αποκατάστασης- Νέα συνάντηση Κασαπίδη με την τοπική κοινωνία
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών αποκατάστασης των ρωγμών και ταυτόχρονα ενίσχυσης με οπλισμό στο προβληματικό σημείο της Γέφυρας Σερβίων σύμφωνα με όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στην 2η κατά σειρά μετά τα Σέρβια, ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους πολίτες της περιοχής.
Η ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βελβεντό, όπου αναλύθηκαν ένα, ένα τα προβλήματα, που προέκυψαν για την τοπική κοινωνία, η οποία θα παραμένει “αποκομμένη” για σχεδόν 2 μήνες, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στην γέφυρα.
Μετακίνηση και υγειονομική κάλυψη δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών
Από τους περισσότερους παρευρισκόμενους και τον Δήμαρχο Βελβεντού τέθηκε το ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης, μετά τον αποκλεισμό της διέλευσης από την γέφυρα Σερβίων, με τον κ. Στεργίου να ανακοινώνει μάλιστα τον θάνατο ενός 74χρονου αγρότη, που έχασε την ζωή του σήμερα πιθανόν από ανακοπή και παρά τις προσπάθειες των διασωστών και του ΕΚΑΒ, κατέληξε.
Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, τόνισε ο Δήμαρχος, αναμένοντας γιατρό και ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Σερβίων. Όπως υπογράμμισε ο κ. Στεργίου το περιφερειακό ιατρείο έκλεισε την περίοδο της πανδημίας, σημειώνοντας, ότι έρχεται γιατρός μια φορά την βδομάδα στο Βελβεντό και δεν έχουν εισακουστεί τα αιτήματα του Δήμου, που έχουν τεθεί στην 3η ΥΠΕ.
Στην συζήτηση τέθηκαν θέματα επίσης όπως τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, η κατάσταση των εναλλακτικών διαδρομών, καθώς επίσης οι δυσκολίες με την μεταφορά των προϊόντων από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Ζητήθηκε επίσης να συντηρηθεί και να δοθεί προς χρήση ο δρόμος από το Φράγμα Πολυφύτου, αίτημα το οποίο ο Δήμος έθεσε πολλές φορές στην Περιφέρεια, χωρίς καμία ανταπόκριση.
Τον λόγο πήρε και ο πρώην Περιφερειάρχης, Θόδωρος Καρυπίδης, που εστίασε στις ενέργειες που έγιναν επί θητείας του για την γέφυρα Σερβίων, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως κλιμάκιο επιθεωρητών του ΥΠΕΧΩΔΕ ήρθαν στην περιοχή και έκαναν κάποιες παρατηρήσεις το 2019, ενώ ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να φροντίσει ο τεχνικός σύμβουλος που ετοίμασε τα τεύχη δημοπράτησης να ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις.
Οι προτάσεις του Δήμου Βελβεντού:
1. Οι αρμόδιες αρχές με επικεφαλής την Περιφέρεια να εγγυηθούν την ασφάλεια των εναλλακτικών διαδρομών συγκοινωνίας με την έδρα του νομού.
2. Να στελεχωθεί άμεσα το υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Σερβίων και να λειτουργήσει σε πενθήμερη βάση το Περιφερειακό Ιατρείο Βελβεντού, αφού η περίθαλψη πλέον απομακρύνεται δραματικά με την συγκοινωνιακή καθυστέρηση.
3. Να υπάρξει μέριμνα για αποτελεσματική πολιτική προστασία σε περίπτωση έκτακτων αναγκών (δασικές πυρκαγιές, έκτακτα καιρικά φαινόμενα κ.λ.π.).
4. Να διασφαλιστούν οι μεταφορές του κοινού με το ΚΤΕΛ καθώς και οι μεταφορές εργαζόμενων και μαθητών.
5. Στους τομείς α) του περιορισμού της επισκεψιμότητας και της τουριστικής κίνησης και β) στις ακριβότερες πλέον μεταφορές εφοδιασμού πρατηρίων καυσίμων, αρτοποιείων, σούπερ μάρκετ, καταστημάτων, συνεργείων, φαρμακείων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους προμηθειών για τις επαγγελματικές στέγες κλπ να υπάρξει αποζημίωση όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών για το επιπλέον κόστος με τη μορφή κρατικής αρωγής και κατά τα πρότυπα των ειδικών ενισχύσεων του Covid-19.
6. Στην ίδια κατηγορία πληγέντων είναι και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που θα επιβαρυνθούν με τεράστια κόστη και πολλαπλές δυσκολίες για την μεταφορά των προϊόντων τους στις αγορές του εσωτερικού και εξωτερικού εν όψει της περιόδου συγκομιδής.
7. Ανάλογη είναι και η ζημιά στις μεταφορές δασικών προϊόντων υλοτομίας από τους δασικούς συνεταιρισμούς ενώ αντίστοιχες επιβαρύνσεις έχουν και οι επαγγελματίες αλιείς της λίμνης Πολυφύτου.
8. Για τα υπό εξέλιξη έργα των Δήμων αλλά και δημοτών και επιχειρήσεων που απαιτούν μεταφορές υλικών δομικών, οδοστρωσίας, εξοπλισμού κλπ να υπάρξει ειδική μέριμνα κάλυψης του επιπλέον κόστους.
9. Για τους πολίτες που υφίστανται αυτόν τον αποκλεισμό με όλες τις συνέπειές του να προβλεφθεί ειδική κρατική αρωγή για την αντιμετώπιση του επιπλέον κόστους των επιβαρύνσεων που θα δημιουργηθούν μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος και κατά το παράδειγμα άλλων πληγεισών περιοχών.
10. Τέλος να εφαρμοστεί επιτέλους Ειδικό Φορολογικό Καθεστώς, που είχε εξαγγελθεί ως στόχος για όλη την Δυτική Μακεδονία λόγω της απολιγνιτοποίησης.
11. Να επιχορηγηθεί το ΚΤΕΛ για το επιπλέον κόστος μεταφοράς εργαζομένων από και προς την έδρα του Νομού για να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στους πολίτες.
12. Να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι με ενδεχόμενη μείωση ωραρίου λόγω των καθυστερήσεων στις μετακινήσεις, χωρία να επιβαρυνθούν οικονομικά.
13. Να συναντηθούν οι δυο δήμαρχοι με τον Πρωθυπουργό με την παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ ώστε να τεθούν όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης για να ανακουφιστεί ο τοπικός πληθυσμός.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμα πως ο Δήμαρχος ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω των πολλαπλών κινδύνων στους οποίους εκτίθεται ο κόσμος από την νέα κατάσταση θα συζητηθεί ο τρόπος ενημέρωσης του Εισαγγελέα.
Στην συζήτηση έλαβαν μέλος πολλοί δημότες, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και η παρούσα βουλευτής του Νομού Καλλιόπη Βέττα.
Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε πως τις επόμενες μέρες να επανέλθει στο Βελβεντό για μια γενικότερη συζήτηση με τα νέα δεδομένα για την περιοχή.
ΕΡΤ Κοζάνης – Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου
www.ertnews.gr
Η συνέχεια εδώ