Header Ads

Κοζάνη: Βραβείο καλύτερης επιστημονικής ιδέας απέσπασε το 4ο ΓΕΛ με την εκτόξευση δορυφόρου και την μέτρηση μαγνητικών πεδίων

344444738_152875211085625_5956394823330917053_n

Η προσομοίωση εκτόξευσης δορυφόρου με την ονομασία «4GK SAT» από μια ομάδα μαθητών του 4ου ΓΕΛ Κοζάνης που είχε σκοπό τη μέτρηση ύπαρξης διαταραχών μαγνητικού πεδίου, η οποία και παρουσιάστηκε στο διαγωνισμό «CanSat in Greece 2023» που διοργανώνεται από τη «SPIN – SpaceInnovation», απέσπασε το βραβείο της καλύτερης επιστημονικής ιδέας.

Η δευτερεύουσα αποστολή που αποτελεί και την πρόταση των  μαθητών με την καθοδήγηση των καθηγητών τους Γιώργο Κασνάκη (μαθηματικό) και Κυριάκο Μαυριδόπουλο (φυσικό) με την επιτυχή εκτόξευση και την μέτρηση των μαγνητικών πεδίων, απέσπασε το βραβείο στον διαγωνισμό που πήραν μέρος 16 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Η ομάδα εκτόξευσε με επιτυχία τον δορυφόρο της στο 1χλμ.. Στη συνέχεια συνέλεξε και επεξεργάστηκε στη βάση με τηλεμετρία δεδομένα ατμοσφαιρικής πίεσης, θερμοκρασίας αέρα, υψομέτρου, γεωγραφικής θέσης (πρωτεύουσα αποστολή) και ακολούθως πραγματοποίησε μετρήσεις σχετικές με την ύπαρξη μεταβολών μαγνητικού πεδίου (δευτερεύουσα αποστολή). Τα αποτελέσματα τεκμηριώθηκαν επιστημονικά, με αποτέλεσμα την κατάκτηση της μιας από τις τρεις διακρίσεις «OUTSTANDING SCIENCE MISSION – CanSat In Greece 2023».

Ο διαγωνισμός CanSat in Greece 2023

Ο Διαγωνισμός «CanSat in Greece 2023» διοργανώνεται από τη «SPIN – SpaceInnovation», που είναι  μη κερδοσκοπικός οργανισμός και αποτελείται κυρίως από φοιτητές πανεπιστημίου, εστιάζοντας στην ανάπτυξη και ανταλλαγή γνώσεων σχετικών με τις τεχνολογίες του διαστήματος και την «ESERO Greece» (European EducationRecourse Office), η οποία εδρεύει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Η ομάδα «4gkSat» του 4ου ΓΕΛ Κοζάνης, που αποτελείται από τους μαθητές Διάφα Αναστασία, Θεοφύλακτος Βασίλης, Λιάνα Αλεξάνδρα, Μπαλάσκα Κωνσταντίνο, Μυλωνά Γιάννη, Μωραΐτη Αθηνά, Παναγούλια Δημήτρη, Παπαδοπούλου Μελίνα, Παπαντωνίου Αντώνη, Στογιάννη Μαρία, Παπαζήση Αλέκο και Σπανίδη Φώτη,  συμμετείχε στον διαγωνισμό,  προκρίθηκε στην τελική φάση που έγινε στην Αθήνα, ενσωμάτωσε τον δορυφόρο του στον πύραυλο της spin space που εκτοξεύτηκε με επιτυχία στα 1000 μέτρα. 

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων

Πραγματοποίησε μετρήσεις πίεσης θερμοκρασίας και ύψους με επιτυχία που σημαίνει ταύτιση των μετρήσεων με τα θεωρητικά αναμενόμενα, κάτι που ήταν υποχρεωτικό για όλες τις ομάδες. Διαπίστωσε μικρές διακυμάνσεις στην ένταση του μαγνητικού πεδίου και τις σύγκρινε με αυτές που υπάρχουν σε εποχή έντονης δραστηριότητας του διαστημικού καιρού χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων από τα παρατηρητήρια του British GeoMagnetic survey. Με το σύστημα τηλεμετρίας έστειλε τα δεδομένα στην γη.

Κατατάχτηκε στην τρίτη θέση σε συνολική βαθμολογία αλλά στην 1η όσον αφορά την επιστημονική καινοτόμο πρόταση της σχετικά με την πρόγνωση διαταραχών του διαστημικού καιρού που επηρεάζει την λειτουργία των δορυφόρων και κατά συνέπεια την ζωή μας.

Ο διαγωνισμός αποτελεί ένα συνεργατικό έργο μεταξύ του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος» (European Space Agency – ESA), εθνικών εταίρων της.

ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.