Δυτική Μακεδονία: Εκδηλώσεις για τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος -μετά από διετή αναστολή λόγω της πανδημίας- από τις 26 έως τις 29 Μαΐου σε όλη τη χώρα, τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα. Η είσοδος για τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα στην Δυτική Μακεδονία θα πραγματοποιηθούν:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Εφορεία Αρχαιολογικών Κοζάνης
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Βοΐου, τον Δήμο Εορδαίας και την Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, συμμετέχει και φέτος στη δράση με τη διοργάνωση σειράς επισκέψεων και ξεναγήσεων σε δύο μνημεία ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας της Π.Ε. Κοζάνης: τον Μακεδονικό Τάφο Σπηλιάς Εορδαίας και την Επισκοπική Βασιλική Σισανίου Βοΐου. Τα δύο αυτά μνημεία, τα οποία είναι συνήθως ανοιχτά μόνο κατόπιν προσυνεννόησης, θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό με την παρουσία φυλάκων από τις 10:00 έως τις 14:00 για το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 26 έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2022.
Στον Μακεδονικό Τάφο της Σπηλιάς Εορδαίας, ένα μνημείο στο οποίο η είσοδος γίνεται άνευ καταβολής αντιτίμου, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες μαθητών από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθεί ταμπλό με ενημερωτικό κείμενο και φωτογραφίες των ευρημάτων του τάφου για το ευρύτερο κοινό και τους μεμονωμένους επισκέπτες.
Στην Επισκοπική Βασιλική στο Σισάνι Βοΐου, στην οποία η είσοδος το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 και την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 θα γίνεται άνευ καταβολής αντιτίμου, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες μαθητών από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, ενώ θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια για το συγκεκριμένο μνημείο στους μεμονωμένους επισκέπτες. Παράλληλα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης θα δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να ξεναγηθούν στη μεταβυζαντινή μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, που βρίσκεται παραπλεύρως της Επισκοπικής Βασιλικής.
Ο Μακεδονικός Τάφος της Σπηλιάς Εορδαίας ανασκάφηκε το 1987. Δεν καλύπτεται με τύμβο, είναι διθάλαμος, με μνημειακή πρόσοψη δωρικού ρυθμού και ελεύθερο αέτωμα. Οι νεκροί που θάφτηκαν σ’ αυτόν, που αριθμούν τους επτά ή οκτώ, συνοδεύονταν από κτερίσματα, τα οποία τοποθετούν τη χρήση του στον 2ο-1ο αι. π.Χ. Το εν λόγω μνημείο όπως και ο πρωιμότερος διαφορετικού τύπου μακεδονικός τάφος των Πύργων Εορδαίας, που ανασκάφηκε αργότερα, επιβεβαιώνει την κοινή ταυτότητα ταφικών εθίμων και πρακτικών μεταξύ Κάτω και Άνω Μακεδονίας. Επιπλέον, προσθέτει δύο ακόμη δείγματα στην ποικιλία της αρχιτεκτονικής μορφής, που παρουσιάζει το είδος των μνημείων αυτών.
O μεσοβυζαντινός ναός Σισανίου Κοζάνης, βρίσκεται σε μικρή απόσταση δυτικά του σύγχρονου οικισμού του Σισανίου και εντάσσεται στη σειρά των μεγάλων επισκοπικών ναών, που κτίσθηκαν στο χώρο της Μακεδονίας τον 11ο αι., όπως η Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας, η Μητρόπολη Σερρών, η βασιλική των Σερβίων κ.α. Ο ναός ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης, πιθανότατα τρουλαίας βασιλικής με διμερή παραβήματα, νάρθηκα και εξωνάρθηκα. Τα τυπολογικά και τεχνικά χαρακτηριστικά, ο σωζόμενος ζωγραφικός διάκοσμος, η κεραμική και τα πολύχρωμα εφυαλωμένα πλακίδια που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή, ανάγουν χρονικά το ναό στη μεσοβυζαντινή περίοδο και συγκεκριμένα στον 11ο -12ο αι. Καταστράφηκε πιθανόν από σεισμό το αργότερο στο α΄ μισό του 13ου αι, ανακατασκευάζεται όμως και διαμορφώνεται σε σταυρόσχημο εγγεγραμμένο. Στα τέλη του 14ου αι., όταν οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας κατακτήθηκαν από τους Οθωμανούς, έπαυσε η λειτουργία του ναού. Το βυζαντινό όνομα του ναού, παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, το τμήμα της κτητορικής σύνθεσης στη δυτική στενή παρειά του νότιου πεσσού του Ιερού, όπου απεικονίζεται η Θεοτόκος με γονυπέτη τον κτήτορα -επίσκοπο αποδεικνύει ότι ήταν επισκοπικός και μάλιστα αφιερωμένος στην Παναγία. Υπό την επίβλεψη της Δ/νσης Αναστήλωσης του ΥΠ.ΠΟ κατασκευάστηκε στέγαστρο στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, ενώ ολοκληρώθηκε η συντήρηση των ευρημάτων (τοιχοποιίες, ζωγραφικός διάκοσμος) και διαμορφώθηκε ο περιβάλλοντας χώρος με φορέα υλοποίησης την 11η ΕΒΑ.
Η Ιερά Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Σισανίου, που βρίσκεται παραπλεύρως της επισκοπικής βασιλικής, έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν σχετικά με το έτος ίδρυσης του μοναστηριού όμως σίγουρα αυτό λειτουργούσε το 1797, χρονολογία κατά την οποία ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Νεόφυτος κάνει αναφορά στο μοναστήρι στον κατάλογο των χωριών της δικαιοδοσίας του. Η μονή είναι χτισμένη σε μια περιοχή με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, γεγονός που πιστοποιείται και από την χρήση μαρμάρινων τμημάτων από κίονες για την στήριξη της Αγίας Τράπεζας στο καθολικό του μοναστηριού αλλά και από την επιγραφή του 2ου μ.Χ αι. σε μαρμάρινη πλάκα που έχει εντοιχιστεί δεξιά της κύριας εισόδου του ναού. Το καθολικό της μονής είναι ένα απλό δρομικό κτίσμα με ενιαία δίρριχτη στέγη με τις γνωστές στα ανατολικά και δυτικά απολήξεις των ναών της τουρκοκρατίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοιχογράφηση του ναού, που συνοδεύεται από κτητορική επιγραφή στην οποία δεν είναι ευδιάκριτο το έτος ιστόρησης, αλλά και το εξαιρετικό ξύλινο τέμπλο με γραπτή διακόσμηση και εικόνες του 1821, έργο του γνωστού ζωγράφου της περιοχής Γεωργίου Mανουήλ εκ Σελίτσης (Εράτυρας).
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:
24610/98800/01, 24610/39667, 24610/25903, 6972916532 (Χαρούλα Στυλιανάκου, Θεοχάρης Τσάμπουρας)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς
Η βιωματική εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Γνωριμία με την αρχαία Διοκλητιανούπολη: το τοπίο και ο άνθρωπος» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς και το Δήμο Άργους Ορεστικού απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού. Στόχοι της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της περιοχής, καθώς και η γνωριμία με τον σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο και η διασύνδεσή του με το περιβάλλον. Η δράση θα ξεκινήσει με την περιήγηση και ξενάγηση των μαθητών στον αρχαιολογικό χώρο της Διοκλητιανούπολης και θα ολοκληρωθεί με δημιουργικές δραστηριότητες στις οποίες οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της περιήγησης.
Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση
Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Μαΐου 2022
Ώρα εκδήλωσης: 9.00- 13.00
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού χώρου Διοκλητιανούπολης
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό/Όνομα: 24670 88200 και 24670 44616
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών διοργανώνει πολιτιστικό/περιβαλλοντικό περίπατο στην Καλλιθέα και στα Πριόνια Δήμου Γρεβενών. Η δράση έχει ως στόχο την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την επισήμανση της αμφίδρομης σχέσης φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Απευθύνεται στο ευρύ κοινό με σκοπό την άμεση επαφή του κοινού με τα σημαντικότερα μνημεία του τόπου και του περιβάλλοντος στα οποία αυτά εντάσσονται και γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Γρεβενών, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πριονίων «Καλπούς» και τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας «Το Καταφύγι».
Ημερομηνία: 29 Μαΐου 2022
Συνάντηση: Πλατεία Ελευθερίας (Ρολόι), Γρεβενά
Ώρα: 9.00 Αναχώρηση για Καλλιθέα-Πριόνια (λεωφορείο)
Ώρα 10.00: Έναρξη πεζοπορίας από Καλλιθέα σε μονοπάτι 5 χλμ με τη συνοδεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου και παράλληλη περιβαλλοντική ξενάγηση. Στάση στη θέση «Καταφύγι» όπου εντοπίζονται υπολείμματα ιουστινιάνειας οχύρωσης, και θεματική ξενάγηση στον Ι. Ν. Κοίμησης Θεοτόκου όπου, κατά τα βυζαντινά χρόνια βρισκόταν ο οικισμός των Χλαπών, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας. Κατάληξη πορείας στο χωριό των Πριονίων στην ευρύτερη περιοχή των οποίων ήρθαν στο φως οικιστικά κατάλοιπα και νεκροταφεία ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Στα μεταβυζαντινά χρόνια ο οικισμός ονομάζεται Μπόζοβο, ενώ κατά τον Μακεδονικό Αγώνα η ευρύτερη περιοχή αποτελεί πεδίο δράσης των κατοίκων με αρχηγό τον Βάρδα, οπλαρχηγό του Παύλου Μελά. Τον 18ο αιώνα χτίζεται στον οικισμό ο Ι. Ν. του Αγίου Αθανασίου με εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, όπου θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση.
Στο πέρας της δράσης, θα προσφερθεί κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πριονίων «Καλπούς» και τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας «Το Καταφύγι».
Οι θεματικές ξεναγήσεις θα γίνουν από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Γρεβενών.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 24620 25403
(Ζωή Λόλα. Aλέξανδρος Γεωργίου)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας
Παρουσίαση του μνημειακού πλούτου και του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής των Πρεσπών μέσα από ένα “κυνήγι θησαυρού”.
Με εκκίνηση τη Βυζαντινή Συλλογή Αγίου Γερμανού στις Πρέσπες, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση, σε συνεργασία με τον Δήμο Πρεσπών, την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γερμανού, με τίτλο «Πρέσπα : Μνημείο – Μνήμη». Οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν, με τη συνοδεία του υπεύθυνου αρχαιολόγου, τον Ι.Ν. Αγίας Άννας στην περιοχή Λευκώνα, όπου θα παρακολουθήσουν σε εξέλιξη τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, και θα καταλήξουν στη Βυζαντινή Συλλογή στην κοινότητα του Αγίου Γερμανού. Θα παρακολουθήσουν ψηφιακή προβολή στην οποία θα παρουσιαστούν τα μνημεία της περιοχής με χρονική ακολουθία, με αναφορές σε ιστορικές πληροφορίες και με προβολή της διαχρονικής ανθρώπινης παρέμβασης στο λιμναίο περιβάλλον, η οποία υπήρξε αμφίδρομα καθοριστική. Με την ολοκλήρωση της προβολής, θα ακολουθήσει η περιήγηση στις αίθουσες της Συλλογής.
Ημερομηνία εκδήλωσης: 26-27 Μαΐου 2022
Ώρα εκδήλωσης: 10:00 π.μ.
Σημείο συνάντησης: Βυζαντινή Συλλογή Αγίου Γερμανού
Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:
23850 28206, 23850 23282, 6976680277 (Τσώκας Ανδρέας)
www.ertnews.gr
Η συνέχεια εδώ