Λεύκαρα Σερβίων: Η κάμερα της ΕΡΤ στο εργοστάσιο επεξεργασίας του μεταλλεύματος Χουντίτη – Υδρομαγνησίτη
Ο Χουντίτης – Υδρομαγνησίτης αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια και µοναδικά κοιτάσματα µεταλλεύµατος σε όλο τον κόσμο.
Εξορύσσεται στην περιοχή των Λευκάρων και της Νεραΐδας του Δήμου Σερβίων στην ΠΕ Κοζάνης, με σημαντικά αποθέματα, και εξαιρετικές προοπτικές αξιοποίησής του.
Την εκμετάλλευσή του ανέλαβε αρχικά ελληνική εταιρεία και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού βιομηχανικού Ομίλου, που δραστηριοποιείται έντονα σε διεθνείς αγορές, με τις εξαγωγές του σε ετήσια βάση να ανέρχονται σε υψηλά ποσοστά.
Το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται 26χλμ νότιο-ανατολικά της πόλης της Κοζάνης και 800 μ. από την κοινότητα Λευκάρων, διατηρεί δύο ενεργά μεταλλεία σε κοντινή απόσταση, ανάμεσα στις κοινότητες Λευκάρων και Νεράιδας, όπου γίνεται η εξόρυξη του μοναδικού στον κόσμο μεταλλεύματος.
Η επιχείρηση διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα και εξοπλισμό, που ανταποκρίνονται στα σημερινά παγκόσμια δεδομένα, με εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ αυστηρότατα είναι τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους επισκέπτες. Απασχολεί προσωπικό έως 19 άτομα και στις εγκαταστάσεις της γίνεται η όλη επεξεργασία και συσκευασία του ορυκτού Χουντίτη – Υδρομαγνησίτη, ενώ 4 είναι τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
Στάδιο 1, όπου γίνεται η εξόρυξη του μεταλλεύματος και λαμβάνει χώρα στους θερινούς μήνες, στην περιοχή των μεταλλείων στη Νεράιδα Κοζάνης.
Στάδιο 2 στη γραμμή εμπλουτισμού – διαχωρισμού πετρών (Stone Picker), που βρίσκεται στον χώρο του εργοστασίου.
Στάδιο 3, όπου γίνεται η θραύση και ξήρανση του υλικού στη γραμμή παραγωγής 1.
Η μονάδα, συνολικού προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ, αποτελεί το επιστέγασμα μακράς ερευνητικής προσπάθειας, που ξεκίνησε το 1980, για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων χουντίτη-υδρομαγνησίτη στην περιοχή Σερβίων Κοζάνης. Η χρήση του λευκού ορυκτού
Ο χουντίτης υδρομαγνησίτης, στη μορφή του τελικού εξαγώγιμου προϊόντος, χρησιμοποιείται σαν φίλτρο επιβραδυντικής πυράς στα πλαστικά, αλλά και σε πολλές ακόμα εφαρμογές φιλικές προς το περιβάλλον.
Χρησιμοποιείται κυρίως στα βιομηχανικά καλώδια, λόγω του ότι το υλικό αντέχει σε θερμοκρασίες άνω των 200-300 βαθμών Κελσίου, και λόγω της συστάσεώς του αποτρέπει την ανάφλεξη. Το υλικό, που διατίθεται στην αγορά, κατά κύριο λόγο εξαγωγές σε χώρες της Ανατολής (Κίνα, Βιετνάμ, Ινδία, Κορέα, Ινδονησία), αλλά και της Δύσης (ΗΠΑ, Μεξικό, Κεντρική & Δυτική Ευρώπη), είναι µίγµα χουντίτη – υδροµαγνησίτη σε ποσοστό 60% και 40% αντίστοιχα, µε κύριες χρήσεις ως επιβραδυντικό πυρός (flame retarded), ως εκτατικό (extender) του TiO2 στις βιομηχανίες χρωμάτων, ως πληρωτικό (filler) στα πολυµερή, ως υλικό επικάλυψης στη χαρτοποιεία και τώρα τελευταία και στην κλωστοϋφαντουργία (acidic scavenger).
Στους χώρους του εργοστασίου μας ξενάγησε ο κ Ευθύμιος Παπαδόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός υπεύθυνος παραγωγής συντήρησης και μας ενημέρωσε για τα θέματα ασφαλείας.
Ο Γρίβας Αστέριος υπεύθυνος εργαστηρίου της εταιρείας, γεωτεχνολόγος περιβαλλοντολόγος μας παρουσίασε τον λευκό ορυκτό και την επεξεργασία του. Ενώ ο Γενικός διευθυντής λειτουργιών της εταιρείας SIBELCO HELLAS, μεταλλειολόγος μηχανικός μας ενημέρωσε για την εταιρεία, το ορυκτό, την εξόρυξη, την επεξεργασία, την παραγωγή, χρήση του και τις εξαγωγές.
ΕΡΤ Κοζάνης – Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου
www.ertnews.gr
Η συνέχεια εδώ