Μπουχάρια και Νοχτάρια: Οι απίθανοι γεωλογικοί σχηματισμοί στο Γεωπάρκο Κοζάνης – Γρεβενών
Σε μία γωνιά του γεωπάρκου Κοζάνης – Γρεβενών υπάρχει ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα. Ο λόγος για τα αινιγματικά Μπουχάρια. Τα Μπουχάρια βρίσκονται στο κέντρο μιας δασώδους περιοχής στα νότια του νομού Κοζάνης ανάμεσα στους οικισμούς Μικρόβαλτο, Τρανόβαλτο και Λιβαδερό μέσα στη μικρή οροσειρά των Καμβουνίων.
Πανύψηλα, κοκκινωπά και ελαφρώς κωνικά, τα Μπουχάρια αποτελούν ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα γεωλογικό φαινόμενο που ξεκίνησε στην περιοχή σχεδόν 70.000 χρόνια πριν, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η γεωλόγος Άννα Μπατζή. Για αιώνες η συνεχής διάβρωση του εδάφους «έτρωγε» λίγο λίγο το υπέδαφος της περιοχής οδηγώντας στον σχηματισμό τεράστιων χωμάτινων αποθέσεων που παρά τις ασταμάτητες γεωλογικές μεταβολές, δεν κατέρρευσαν και παρέμειναν όρθιες.
Με ύψος που μπορεί να φτάσει μέχρι τα επτά μέτρα, οι απόκοσμοι αυτοί σχηματισμοί αποτελούνται από άμμο, κροκάλες, μάργες, άργιλο και συγκολλητική ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου, ενώ η κορυφή τους καλύπτεται από έναν σχιστόλιθο βράχο, ο οποίος είχε το ρόλο της ομπρέλας θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό θεόρατα «πέτρινα μανιτάρια» ή, όπως σημαίνει και στο τοπικό ιδίωμα, καμινάδες.
Εξίσου ενδιαφέροντα είναι και τα γειτονικά Νοχτάρια. Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τα Μπουχάρια και μέσα από μία κατάφυτη διάδρομη, τα Νοχτάρια ξεπροβάλλουν θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τοπία της Καππαδοκίας, προσθέτει η κα Μπατζή. Σε αντίθεση με τα Μπουχάρια, τα Νοχτάρια είναι εντυπωσιακοί κωνοειδείς σχηματισμοί χωρίς το χαρακτηριστικό «πέτρινο καπέλο» που καταλήγουν σε μία σχετικά αιχμηρή κορυφή θυμίζοντας ένα ψιλόλιγνο κώνο. Από γεωλογικής άποψης, Νοχτάρια και Μπουχάρια παρουσιάζουν ακριβώς τα ίδια γεωλογικά χαρακτηριστικά με μόνη διαφορά ότι τα Νοχτάρια είναι σαφώς περισσότερα σε αριθμό με ένα χαρακτηριστικό λεπτό πυραμιδωτό σχήμα.
Ρεπορτάζ Δ. Αμαραντίδου
www.ertnews.gr
Η συνέχεια εδώ