Header Ads

Αναβιώνει το έθιμο Κουρμπάνι στο Αρκοχώρι Νάουσας

Στο Αρκοχώρι Νάουσας Ημαθίας αναβιώνει και φέτος το έθιμο «Κουρμπάνι». Όπως κάθε χρόνο, προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου, το έθιμο αναβιώνει στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού του Αγίου-Αθανασίου στη δημοτική κοινότητα Αρκοχωρίου Ημαθίας.

Το «Κουρμπάνι» είναι ανδροκρατούμενο έθιμο και διατηρείται από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Μία βδομάδα διαρκεί η προετοιμασία. Κάθε χρόνο την Κυριακή, πριν ή μετά τη γιορτή του Αγίου-Αθανασίου (18 Ιανουαρίου), 34 καζάνια με κοτόσουπα και άλλα με κρέας και κρεμμύδια, το γνωστό στιφάδο μπαίνουν στην φωτιά. Μετά τη Θεία Λειτουργία, μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες μαζεύονται παρέες-παρέες στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και απολαμβάνουν το φαγητό.

Άφθονο κρασί μοιράζεται στον κόσμο, ενώ το γλέντι στήνεται με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στην πλατεία του χωριού.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.