Header Ads

Σπάνιες μηχανές ενέργειας σε συλλογή στην Εορδαία

Screenshot_7

Μηχανές εσωτερικής καύσης του προηγούμενου αιώνα μπορεί να θαυμάσει κανείς, χάρη στο μεράκι του αείμνηστου Βελισσάριου Μυλωνά. Ο ίδιος, κομμάτι- κομμάτι έστησε ένα άτυπο μουσείο στην Αναρράχη, ενώ στη συνέχεια μετά το θάνατό του, ανέλαβε ο γιος του, Νίκος Μυλωνάς.

Η παλαιότερη μηχανή αυτής της ιδιωτικής συλλογής χρονολογείται από το 1903. Οι μηχανές αυτές αποκτήθηκαν μέσω δημοπρασιών, όντας κατεστραμμένες, αλλά με πολλή δουλειά κατέστησαν εκ νέου λειτουργικές και μπορεί κανείς να τις θαυμάσει και να δει από κοντά πως ήταν ένα κομμάτι μιας άλλης εποχής.

«Είναι οι πρώτοι κινητήρες που έδωσαν κίνηση γενικά σε όλο τον κόσμο, μετά τις ατμομηχανές. Αυτοί οι κινητήρες ως επί το πλείστον δούλευαν σε εργοστάσια, σε μύλους, σε αντλιοστάσια και έδιναν κίνηση, γιατί δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτές οι μηχανές αποκτήθηκαν με δημοπρασίες από το εξωτερικό, και ήταν πλήρως κατεστραμμένες. Ο πατέρας μου με τη βοήθεια και τη δική μας και ενός ακόμη κυρίου, τους δώσαμε ζωή, και τις κάναμε ξανά να λειτουργήσουν. Η συλλογή είναι επισκέψιμη, ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο και μπορεί κανείς να την επισκεφθεί και χωρίς τη δική μας την παρουσία», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, ο διαχειριστής του μουσείου, Νίκος Μυλωνάς.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Κεσκιλίδου

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.