Header Ads

Κοζάνη: Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την παραγωγή σε ροδάκινα και νεκταρίνια στο Βελβεντό

452495572_940597791173852_301297389549514451_n

Οι καιρικές συνθήκες και τα ακραία φαινόμενα στην διάρκεια του καλλιεργητικού έτους, στο Βελβεντό Κοζάνης, σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο καύσωνα “καίνε” και τα καλοκαιρινά φρούτα, που καλλιεργούνται στην περιοχή, τα γνωστά σε όλο τον κόσμο ροδάκινα και νεκταρίνια, μειώνοντας σημαντικά την φετινή παραγωγή.

Η ακαρπία λόγω των καιρικών συνθηκών την Άνοιξη αλλά και η μικροκαρπία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών συρρικνώνει το μέγεθος των εύγευστων καλοκαιρινών φρούτων.

Εν μέσω συγκομιδής και στον κάμπο του Βελβεντού οι 500 περίπου ροδάκινο παραγωγοί αισιοδοξούν, παρά τα προβλήματα, για την φετινή σοδειά τους. Υπολογίζουν αν όλα πάνε καλά, στα 10 χιλ. στρέμματα που καλλιεργούνται τα καλοκαιρινά φρούτα να συγκομίσουν περίπου 18 εκατομμύρια κιλά, ωστόσο δεν μπορεί να προβλεφθεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Εν τω μεταξύ μια νέα ποικιλία έρχεται να προστεθεί στις 12 υπάρχουσες που καλλιεργούνται στον κάμπο του Βελβεντού, με την ονομασία Velvita Gold, από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Ο συνεταιρισμός σε ό,τι αφορά το επιτραπέζιο ροδάκινο, προωθεί σήμερα 13 νέες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών (έξι ροδάκινα, έξι νεκταρίνια και μια ποικιλία λευκόσαρκου νεκταρινιού).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ροδάκινα και νεκταρίνια Velvita Gold είναι τα μόνα που συλλέγονται ώριμα και συσκευάζονται στο κτήμα με το χέρι. Έτσι, αποφεύγεται κάθε ενδιάμεση ταλαιπωρία για να φτάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή, όπως ακριβώς κόπηκαν από το κλαδί.

Ωστόσο το Βελβεντό γιορτάζει καθώς είναι σε εξέλιξη, η γιορτή ροδάκινου για 18η χρόνια, που στόχο έχει την προώθηση των καλοκαιρινών φρούτων που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο για την ποιότητα τους. Επιδίωξη παράλληλα των διοργανωτών μέσα από την γιορτή ροδάκινου να αναδειχθεί το Βελβεντό ως τόπος προορισμού και ν αναδειχθεί ακόμη περισσότερο τουριστικά.

Την γιορτή διοργανώνουν ο Δήμος Βελβεντού οι δύο συνεταιρισμοί ΑΣΕΠΟΠ και Δήμητρα, ο Αγροτικός και Εμπορικός σύλλογος μαζί με τους δεκάδες εθελοντές που υποστηρίζουν τις δράσεις.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.