Header Ads

Κοζάνη: Π. Κουκουλόπουλος – “Αυτά είναι τα 19 νέα έργα ΑΠΕ της ΔΕΠΑ στο νομό Κοζάνης”

ανανεώσιμες-πηγές-ενέργειας-1021x580

Την επίσημη λίστα με τα 19 νέα έργα ΑΠΕ της «ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.» στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Πρόκειται για τον πίνακα που έλαβε από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε απάντηση της Ερώτησης που είχε καταθέσει, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία και έγγραφα για το δάνειο 390 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε η ΔΕΠΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να κατασκευάσει νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα από δύο θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΠΑ, ετοιμάζονται 19 νέα έργα ΑΠΕ στην ΠΕ Κοζάνης, 8 στον δήμο Κοζάνης, 7 στον δήμο Βοΐου, ένα στον δήμο Σερβίων, ένα στα όρια των δήμων Κοζάνης – Σερβίων και Βελβεντού και δύο στα όρια των δήμων Σρβίων και Βελβεντού. 

Για κάθε έργο αποτυπώνεται ο βαθμός προτεραιότητας για λήψη Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης (ΟΠΣ)

Τα έργα προτεραιότητας κατηγορίας Α3 για λήψη Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης αναμένεται να ξεκινήσουν να

κατασκευάζονται το α’ τρίμηνο του 2025, με την έναρξη λειτουργίας τους να τοποθετείται περίπου 18 μήνες μετά την ένταξη κατασκευής. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα 9 από τα 19 έργα ΑΠΕ στην ΠΕ Κοζάνης.

Όπως αναγράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, η συνολική ονομαστική ισχύς των έργων της Δυτικής Μακεδονίας είναι 569,47 MWp.

Σε δήλωσή του ο κ. Κουκουλόπουλος κάνει λόγο για «βαθύ χάσμα που έχει διαμορφωθεί στον ενεργειακό τομέα ανάμεσα σε μια ισχυρή ενεργειακή ολιγαρχία από τη μια και την κοινωνική πλειοψηφία από την άλλη. Τη στιγμή που οι οριστικές προσφορές σύνδεσης στον ηλεκτρικό χώρο για αυτοπαραγωγή παραμένουν άπιαστο “όνειρο θερινής νυκτός” για ενεργειακές κοινότητες, αγρότες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ευάλωτους πολίτες, αυτές είναι εφικτές μαζί με ευνοϊκή παχυλή δανειοδότηση σε ορισμένες εταιρείες για “φαραωνικά” έργα.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.