Header Ads

Αδιάθετες  ποσότητες βιομηχανικών ροδακίνων στην Εορδαία

Οι καλλιεργητές στην Εορδαία διαμαρτύρονται και πιέζουν, προκειμένου να επιτύχουν εγκαίρως μια καλύτερη τιμή για το προϊόν τους, το βιομηχανικό ροδάκινο.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, επισκέφτηκε τα Κομνηνά, για να συζητήσει με τους αγρότες για ένα χρόνιο πρόβλημα.

«Οι βιομηχανίες δεν έχουν δώσει ακόμη την τιμή ανά κιλό για φέτος και σε αυτό το διάστημα της αναμονής ο καρπός ωριμάζει και πέφτει, με αποτέλεσμα να χάνεται ο κόπος και τα έξοδα ενός χρόνου», αναφέρει ο ροδακινοπαραγωγός Σάββας Χατζηκυριάκος. Κατά την άποψη του παίζονται κάποια παιχνίδια από τους εμπόρους και τις βιομηχανίες, ώστε να φτάσει ο καρπός στο τελικό στάδιο και να εξαναγκαστούν οι αγρότες να πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ωστόσο, η Βαλεντίνα, λέει: «ανέκαθεν δεν γνωρίζαμε την τιμή». Αυτή καθοριζόταν στο τέλος της συγκομιδής και ήταν ανάλογη με την ποιότητα και την ζήτηση. Η   νεαρή αγρότισσα που αποφάσισε να καλλιεργήσει τα γνωστά συμπύρηνα, εξηγεί ότι η τιμή μπορεί να κυμανθεί από 10 έως 15 λεπτά το κιλό, που είναι πολύ χαμηλή και δεν καλύπτει τα έξοδα, σε φάρμακα, ποτίσματα, κλαδέματα, εργατικά, καύσιμα αμοιβές γεωπόνων, που επιβαρύνουν το προϊόν.

Ο κ. Γιάννης,  ροδακινοπαραγωγός λέει πως το 70% της παραγωγής βρίσκεται ήδη πεσμένο στο έδαφος και βρίσκονται ένα αναμονή των αποφάσεων των βιομηχανιών, χωρίς να γνωρίζουν τι έπεται.

Σημειώνεται ότι πέρυσι οι τιμές κυμαίνονταν μεταξύ 35 με 38 λεπτά το κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής ξεπερνούσε τα 900 ευρώ ανά στρέμμα, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να σκέφτονται να αντικαταστήσουν το βιομηχανικό ροδάκινο με άλλες καλλιέργειες.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.