Header Ads

Κοζάνη: Απαντήσεις ζητά ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Π. Κουκουλόπουλος για το υδροηλεκτρικό στην καρδιά της Πίνδου

KOUKOULOPOULOS-1

Απαντήσεις και στοιχεία για το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ), στο ρέμα “Γιότσα” Γρεβενών, σε όλα τα στάδιά του, από τις αδειοδοτήσεις μέχρι την κατασκευή, ζητάει ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή μαζί με το Βουλευτή Ιωαννίνων, Ιωάννη Τσίμαρη.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα μετά από τις έντονες αντιδράσεις επτά περιβαλλοντικών οργανώσεων και τουλάχιστον δέκα ορειβατικών συλλόγων.

Το ρέμα “Γιότσα” Γρεβενών, παραπόταμος του Αώου, χωρίζει τον Σμόλικα από τη Βασιλίτσα, βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας, της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (σε περιοχή Natura 2000).

Όπως καταγγέλλεται, οι καταστρεπτικές επιπτώσεις είναι ήδη ορατές σε δάσος, πρανή και τμήμα διεθνούς μονοπατιού, ενώ της έναρξης εργασιών προηγήθηκε σειρά αρνητικών γνωμοδοτήσεων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων.

Μάλιστα, το 2021, όπως τονίζεται στην ερώτηση, υπήρξε ακύρωση της απόφασης κατασκευής του, κι όμως, τρία χρόνια μετά, με την έκδοση τροποποιητικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εγκρίθηκε η εκκίνηση των εργασιών.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, αναφέρεται στην ερώτηση, τεκμηριώνουν παραβίαση της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, η οποία ορίζει ρητά τις χαρτογραφημένες περιοχές με τύπους οικοτόπων προτεραιότητας ως ζώνες αποκλεισμού εγκατάστασης μικρών υδροηλεκτρικών έργων.

Ανησυχία εκφράζεται, επίσης, διότι το έργο κατασκευάζεται εντός της ζώνης εξάπλωσης πολύ σημαντικών ειδών της πανίδας.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.