Header Ads

Έρευνα: Οι θάνατοι από ζέστη στην Ευρώπη μπορεί να τριπλασιαστούν ως το τέλος του αιώνα

Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας, Σάββατο 20 Ιουλίου 2024.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι θάνατοι από ζέστη στην Ευρώπη αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, να πλήττονται περισσότερο. Το δημοσίευμα του Guardian επίσης αναφέρεται στο γεγονός ότι, παρόλο που το κρύο προκαλεί περισσότερους θανάτους από τη ζέστη, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία των κατοίκων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health, αποκαλύπτει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, με τον αριθμό θανάτων από θερμότητα να αυξάνεται καθώς οι πληθυσμοί γερνούν. Ειδικότερα, αν οι θερμοκρασίες φτάσουν στους 3 ή 4 βαθμούς Κελσίου, η αύξηση στους θανάτους από ζέστη θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση των θανάτων λόγω κρύου.

Ο Ντέιβιντ Γκαρσία-Λεόν, από το Joint Research Centre της Κομισιόν, δήλωσε: «Πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αναμένονται καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν».

Σήμερα, οι θάνατοι από ζέστη ανέρχονται στους 44.000 ετησίως στην Ευρώπη. Ωστόσο, αν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 3 βαθμούς, οι θάνατοι λόγω ζέστης θα μπορούσαν να φτάσουν τους 129.000. Όσον αφορά τις συνολικές θανάσιμες περιπτώσεις από κρυοπαγήματα και θερμοκρασίες, οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν από 407.000 σήμερα σε 450.000 το 2100, ακόμη και αν επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης 1,5 βαθμού Κελσίου, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα χρησιμοποιεί δεδομένα από 1.368 περιοχές σε 30 ευρωπαϊκές χώρες και αναλύει τον κίνδυνο θνησιμότητας διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. Όπως διαπιστώθηκε, οι θάνατοι λόγω θερμοκρασίας προγραμματίζονται να αυξηθούν κατά 13,5% σε περίπτωση αύξησης 3 βαθμών Κελσίου, με τις μεγαλύτερες ηλικίες να πλήττονται περισσότερο.

Για να προληφθούν οι θάνατοι και οι σοβαρές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, απαιτείται η λήψη επειγόντων μέτρων και πολιτικών που να προστατεύουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, ειδικά στις άκρως επηρεασμένες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κρίσιμη για την προστασία δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Με πληροφορίες από Guardian, London School of Hygiene & Tropical Medicine

Από το Blogger.