Header Ads

Κοζάνη:  40  Ναοί κ εξωκκλήσια προς αποκατάσταση –  Μνημεία που κινδυνεύουν

kozani apokatastasi mnimeion 1

Με την υπογραφή δύο προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Μητρόπολης Σισανίου κ Σιατίστης, για τους δύο ναούς μνημεία  στην Εράτυρα και στο Δίλοφο του Δήμου Βοιου Κοζάνης που είναι αφιερωμένοι στην Παναγία, θα προχωρήσουν οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης.

Στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Εράτυρα Κοζάνης, 261 ετών,  έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες, τις προηγούμενες ημέρες υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της Εφορείας αρχαιοτήτων αφού ολοκληρώθηκαν ζητήματα κυρίως γραφειοκρατικά και  μετά από πολλές δεκαετίες. Στον ναό του Διλόφου που ουσιαστικά είναι έτοιμος να καταρρεύσει αναμένεται η οικοδομική άδεια και θα ξεκινήσουν οι εργασίες, έχοντας να αντιμετωπίσουν  το θέμα της στατικότητας και της καθίζησης του εδάφους. Και για τους δύο ναούς είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των απαιτούμενων εργασιών.Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ναοί που χρήζουν εργασιών και βοηθούνται με υποστηλώματα για να μην καταρρεύσουν, άλλοι εξαιτίας του σεισμού του 1995 που δεν έχουν αποκατασταθεί και άλλοι λόγω άλλων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πάροδο του ο χρόνου.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετής Χονδρογιάννη Μετόκη, σε πολλούς ναούς είναι έτοιμες οι μελέτες και αναμένεται η χρηματοδότηση,  όπως είναι ο Ναός των Ταξιαρχών στην Ροδιανή Κοζάνης που παραμένουν τα  υποστηλώματα από το 1995, η Παναγία στο Φρούριο Σερβίων, ναός του Αγίου Νικολάου στο Λιβαδερό. Προβλήματα αντιμετωπίζουν λόγω καθίζησης,  ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου κ Ελένης στην πόλη των Σερβίων αλλά και στην Άνω Κώμη Κοζάνης, όπου υποχωρεί το έδαφος.

Πρόβλημα στατικότητας εντοπίζεται και στον ναό της Παναγίας στην Αιανή που παραμένει μη επισκέψιμος μετά το πέρας των εργασιών, ενώ έτοιμες είναι οι μελέτες για τον ναό του Αγίου Δημητρίου Γρατσιάνης Βελβεντού και  ο ναός Αγ. Δημητρίου Βλάστης Εορδαίας χρειάζεται να γίνει συντήρηση τοιχογραφιών, υπάρχει μελέτη, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν  και άλλοι  ναοί  του νομού.

Στη Βλάστη είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του ναού Αγ. Νικολάου, από το ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια.   Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Επισκοπικός ναός στο Σισάνι Βοιου, δεν είναι πλέον επισκέψιμος καθώς έχουν προκύψει προβλήματα στατικότητας στο στέγαστρο. 

Εν τω μεταξύ έχει δοθεί η  χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ και θα γίνουν άμεσα οι εργασίες με επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης.  Σε ότι αφορά στις αποκαταστάσεις των ναών σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών έργων Χάρη Γκοβεδάρο, που χρήζουν επισκευών εντοπίζονται σε 88 ναούς κ εξωκλήσια σε όλη την Δυτική Μακεδονία, με το κόστος να ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Στον Νομό Κοζάνης οι ναοί που απαιτούνται εργασίες, συνολικά, ανέρχονται στους  40 μεταξύ αυτών και μοναστήρια, με το  κόστος  στα 2 εκ. 400  χιλιάδες την υλοποίηση των έργων  διαχειρίζονται οι Μητροπόλεις βάση των προ Οι επεμβάσεις που απαιτούνται θα κοστίσουν  από 10 έως 100 χιλ ευρώ.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.