Header Ads

Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας: Φράγμα και αρδευτικό δίκτυο στη Δημοτική Κοινότητα Λιβαδερού

101

Την ολοκληρωμένη πρόταση για την κατασκευή φράγματος για άρδευση εκτάσεων στη Δ.Κ. Λιβαδερού του Δήμου Σερβίων, παρουσίασαν στελέχη της ΑΝΚΟ, σε συνδυασμό με όσα είχαν παρουσιαστεί κατά καιρούς για το ίδιο έργο.

Η πρόταση, που παρουσιάστηκε σε σύσκεψη, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Αμανατίδη στο Λιβαδερό, δίνει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Περιφέρεια, οριστική λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους και είναι αντικείμενο συζήτησης εδώ και χρόνια, χωρίς όμως να υλοποιείται το έργο.

Η πρόταση έτυχε ευρείας αποδοχής, ενώ ο Περιφερειάρχης καθόρισε και το σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ξεκινώντας από την ένταξη των αρχικών προβλεπόμενων μελετών που θα χρηματοδοτηθούν από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας, ώστε στη συνέχεια να εκπονηθεί και η μελέτη εφαρμογής.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή φράγματος- λιμνοδεξαμενής και αρδευτικού δικτύου για την άρδευση έως 3500 στρεμμάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργειες ζωοτροφών, σε μία περιοχή με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα, καθώς και άλλων καλλιεργειών.

Η τοποθεσία «Παναγιά στο ρέμα Δεμάτι» προτείνεται για τη θέση του Φράγματος- Λιμνοδεξαμενής (με όγκο αποθηκευμένου νερού 1,5εκατομμυρίου κυβικών μέτρων) με πλεονεκτήματά της τον περιορισμό της ενεργειακής δαπάνης με εφαρμογή αντλησιοταμίευσης σε άνω δεξαμενές και παράλληλη λειτουργία φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, για την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους άρδευσης.

Η εναλλακτική θέση κατασκευής φράγματος που είχε επιλεγεί παλαιότερα, λόγω της αποφυγής χρήσης αντλιοστασίων, εγκαταλείπεται εξαιτίας κυρίως του υψηλού κόστους κατασκευής, της αρκετά δύσβατης περιοχής και μιας σειράς άλλων μειονεκτημάτων. Σε δήλωσή του ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι «η περιφέρεια στηρίζει τον πρωτογενή τομέα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και έργα που επιλύουν ουσιαστικά προβλήματα και ταυτόχρονα δίνουν διέξοδο στους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους», ενώ υπογράμισε τη βούληση της Περιφερειακής Αρχής να προχωρήσει άμεσα στις πρώτες ενέργειες για το Φράγμα Λιβαδερού.

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή κατοίκων της Κοινότητας, του Προέδρου της Σπύρου Νίκου και μελών του Τοπικού Συμβουλίου, του Δημάρχου Σερβίων, Χρήστου Ελευθερίου και Δημοτικών Συμβούλων και της Βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Καλλιόπης Βέττα.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.