Header Ads

Κοζάνη: Ο Βουλευτής της Ν.Δ Στάθης Κωνσταντινίδης ζητάει την αποζημίωση παραγωγών κερασιών

ΣΤΑΘΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ

Την άμεση δρομολόγηση αποζημιώσεων για τις εκτεταμένες ζημίες που υπέστησαν οι παραγωγοί κερασιών της περιοχής ζήτησε ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ, Στάθης Κωνσταντινίδης, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, σε επικοινωνία που είχε μαζί τους.

Μάλιστα, μετά την επίσκεψη και συνάντησή του με παραγωγούς στο Μεσόβουνο και στους Πύργους Εορδαίας, ο κ. Κωνσταντινίδης κατέθεσε το αίτημά του και εγγράφως.

Σε αυτό κάνει λόγο για εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες κερασιών της Π.Ε. Κοζάνης, που κατά περίπτωση έφτασαν στο 90% της παραγωγής (όπως στις κοινότητες Μηλοχωρίου, Μεσοβούνου, Πύργων και Κομνηνών), εξαιτίας της έντονης και παρατεταμένης ζέστης που έπληξε την ανθοφορία τους τον Απρίλιο, αλλά και άλλων ζημιογόνων αιτίων που οδήγησαν σε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή τη συγκεκριμένη παραγωγή.

Σημειώνει ότι, επειδή η καλλιέργεια κερασιών αποτελεί βασική γεωργική δραστηριότητα για την περιοχή, τίθεται ζήτημα επιβίωσης για τους συγκεκριμένους παραγωγούς και γι’ αυτό θα πρέπει οι σχετικές διαδικασίες να δρομολογηθούν άμεσα.

Αν χρειαστεί μάλιστα, εφόσον η σχετική ζημία δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, να επανέλθει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία κατέστη δυνατή η αποζημίωση των καλλιεργειών που επλήγησαν στο στάδιο της ανθοφορίας, το 2021.

Ο κ. Κωνσταντινίδης ζητάει να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αποτίμησης της ζημιάς και ποιες καλύψεις μπορούν να εξασφαλιστούν για τους πληγέντες παραγωγούς.

Με την ευκαιρία, ο βουλευτής επαναφέρει το ζήτημα της αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, λόγω της ανησυχητικής συχνότητας που εμφανίζουν τα ακραία φαινόμενα, που πολλές φορές δεν καλύπτονται από τις ισχύουσες προβλέψεις.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.