Header Ads

Γαλατινή Κοζάνης – Ανεμογεννήτριες χρηματοδοτούν την εγκατάσταση φυσικού αερίου

Στον ορεινό όγκο του Άσκιου σε υψόμετρο 1.050 μ. ο οικισμός της Γαλατινής αντιμετωπίζει τους ισχυρούς ανέμους αφ’ υψηλού.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, επισκέφτηκε μια περιοχή, όπου το φυσικό αέριο θα συνδέσει με καθαρή ενέργεια τα νοικοκυριά. 

Στο λεκανοπέδιο που περιβάλλεται από απογυμνωμένους βράχους έχουν τοποθετηθεί 25 ανεμογεννήτριες οι οποίες ανταποδίδουν οικονομικά οφέλη στους κατοίκους.

Ο Γιώργος Μαγιάγκας, αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Βοίου, διεκδίκησε και πέτυχε να πάρει ανταποδοτικά χρήματα και μηχανήματα για την τοποθέτηση και την λειτουργία των ανεμογεννητριών.

«Σε αυτό το υψόμετρο και με ένα βαρύ χειμώνα τα 2,2 εκατ. ευρώ, που πήρε ο δήμος πέρα από τα τέλη είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, ο δήμος προνόησε για την προμήθεια 400 λεβήτων και χωρίς χρέωση εγκατάστασης του συστήματος, οι κάτοικοι- καταναλωτές θα πληρώσουν μόνο τον λογαριασμό του αερίου όταν θα συνδεθούν στο δίκτυο». Το αέριο θα φτάσει στην Γαλατινή με την μορφή συμπιεσμένου αερίου και με δυο αποσυμπιεστές θα γίνεται η κατ’  οίκον διανομή.

Η ενέργεια έγινε ο μεγάλος ρυθμιστής της ζωής και η διασφάλισή της είναι το μέγα ζητούμενο. Υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, αλλά εναντίον της άναρχης ανάπτυξης των πάρκων ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, δηλώνει ο κ. Μαγιάγκας. Όπως εξηγεί για την Γαλατινή με έκταση 600 στρέμματα έχουν κατατεθεί στην ΡΑΕ αιτήσεις για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε 24.000 στρέμματα.  

Ένα στρέμμα γης μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 70 έως 100 ηλιακούς συλλέκτες. Ο αριθμός τους εξαρτάται από το μέγεθος, τον τύπο του φωτοβολταϊκού πλαισίου και από τον προσανατολισμό του προς τον ήλιο, ενώ τα μεγέθη κυμαίνονται από 1,3-1,7μ. πλάτος και από 0,6-1,2μ. ύψος. Μια διαίρεση δίνει την γενική εικόνα, που σημαίνει την τοποθέτηση από 240 έως 343 φωτοβολταϊκά πάνελ στην Γαλατινή.

Όσο αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τόσο μειώνεται το κόστος που προκύπτει από την χρήση ορυκτών καυσίμων, πετρέλαιο και αέριο, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Χαμηλές τιμές χωρίς φθηνή παραγωγή δεν γίνεται, πόσο δε μάλλον εάν ληφθεί υπ’ όψιν και ο παράγοντας περιβάλλον.

Βεβαίως το ερώτημα που προκύπτει είναι: με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες για το ορατό μέλλον είναι οι εξής δύο φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

Κάποια ευοίωνα μηνύματα εστάλησαν τον Ιούλιο από την Παγκόσμια Έκθεση Βιομηχανίας Σύντηξης. Κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ιδρύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση Σύντηξης (EFA), η οποία θα ανακοινωθεί επίσημα τους επόμενους μήνες, για να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, την ενίσχυση της αυτονομίας για την καθαρή ενέργεια με την ενέργεια σύντηξης να είναι το κλειδί των επομένων δεκαετιών.[1]

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των πειραμάτων στον Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα (International Thermonuclear Experimental Reactor- ITER), αναμένονται. Ακόμη και αν ολοκληρωθούν οι εργασίες το 2025 είναι αμφίβολο ότι θα έρθει ο ήλιος στην γή, καθώς ελάχιστες χώρες μπορούν να ανταποκριθούν στο τρομακτικό κόστος κατασκευής.


[1] Fusion Industry Association, 2024 Global Fusion Industry Report, 18 Jul 2024.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.