Header Ads

Το 13o πανελλήνιο συνέδριο ερασιτεχνικής αστρονομίας

Μέσα από τρομακτικές συγκρούσεις γαλαξιών, κινήσεις πλανητών και βαρυτικά πεδία μαύρων οπών, το σύμπαν χορεύει και ο βηματισμός του αποτελεί πρόκληση για παρατήρηση.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, ημέρα γιορτής για την Κοζάνη που τιμά τα 112 χρόνια από την απελευθέρωσή της, αποφάσισε να επισκεφτεί τον χώρο του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και να στραφεί στα άστρα. 

Μαζί της τα μέλη του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας που διοργανώνουν το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου.

Ο Τάσος Μουμτζίδης, αντιπρόεδρος του συλλόγου εξηγεί πως τοποθέτησαν τα τηλεσκόπια τους για να μπορέσουν να παρατηρήσουν τις εκλάμψεις του ήλιου που εμφανίστηκαν προ τριημέρου και κτύπησαν τον πλανήτη γη.

Γιώργος Σιαμπανόπουλος, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, παρουσιάζει μια ρομποτική στήριξη που συνδέεται ασύρματα με WiFi επάνω στην οποία έχει τοποθετηθεί μια κάμερα με έναν τηλεφακό, ο οποίος στρέφεται σε κάποιο σημείο του ηλιακού συστήματος ή στον ήλιο.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Νικόλαος Τζήμκας, αναφέρει ότι  σκοπός κάθε συνάντησης είναι η ανταλλαγή γνώσεως και μέσω αυτή η ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που αφορούν το διάστημα και την αστρονομία, καθώς και η ενθάρρυνση της ενασχόλησης με την αστροπαρατήρηση και την επιστημονική έρευνα.

Το πιο μάχιμο, αυτόνομο τηλεσκόπιο προσφέρει σε ερασιτέχνες αστρονόμους την ενατένιση του αγνώστου, ειδικά από τα Γρεβενά, μια περιοχή μακριά από τα φώτα των αστικών κέντρων, και την φωτορύπανση.

Όταν χάνεται ο ήλιος αποκαλύπτεται ο έναστρος ουρανός. Το δέος εμπρός στο μεγαλείο και το άπειρο.

Οι αστρονόμοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες με τα μικρότερα ή μεγαλύτερα τηλεσκόπια τους και τα διαστημόπλοια που ταξιδεύουν στο ηλιακό σύστημα έχουν ανοίξει ένα παράθυρο στο σύμπαν και την γνώση. Έτσι, παρατηρούμε την συμπεριφορά του μεγάλου ζωοδότη  του πλανητικού μας συστήματος.

Ο ήλιος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός σημαντικού γεγονότος: μια αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου. (Προσοχή, δεν έχει σχέση με τα συνωμοσιολογικά περί αντιστροφής των πόλων.) Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε 11 χρόνια και σηματοδοτεί έναν ηλιακό κύκλο. Η μετατόπιση της πολικότητας δείχνει το μισό σημείο του ηλιακού μέγιστου, το ύψος της ηλιακής δραστηριότητας και την αρχή της μετατόπισης προς το ηλιακό ελάχιστο.

Η τελευταία φορά που το μαγνητικό πεδίο του ήλιου ανετράπη ήταν προς τα τέλη του 2013. Αυτός ο περίπου 11ετής κύκλος της ηλιακής δραστηριότητας καθορίζεται από το μαγνητικό πεδίο του ήλιου και υποδεικνύεται από την συχνότητα και την ένταση των ηλιακών κηλίδων που είναι ορατές στην επιφάνεια του. Το ύψος της ηλιακής δραστηριότητας κατά την διάρκεια ενός ηλιακού κύκλου είναι γνωστό ως ηλιακό μέγιστο και εκτιμάται ότι θα συμβεί από τα τέλη του 2024 έως τις αρχές του 2026.

Η ανατροπή του μαγνητικού πεδίου είναι τόσο σταδιακή, που δεν θα γίνει αντιληπτή πότε θα συμβεί. Άλλωστε η μετατόπιση του είναι κυρίως ωφέλιμη, αφού βοηθά στην προστασία της Γης από τις κοσμικές ακτίνες, τα υποατομικά σωματίδια υψηλής ενέργειας που ταξιδεύουν στον γαλαξία σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Όσο δραματικό και αν ακούγεται, δεν είναι σημάδι μιας επικείμενης “αποκάλυψης”. Άλλωστε, αυτό το σκέφτονται μόνο όσοι βλέπουν τους βαίτυλους-μετεωρίτες να πέφτουν και τους λατρεύουν ως ένδειξη της παρουσίας ανύπαρκτων υπερφυσικών δυνάμεων. Ευτυχώς, ο κόσμος δεν θα τελειώσει αύριο.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.