Header Ads

Ανάπτυξη 2% και πληθωρισμό 2,1% βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2025

Ανάπτυξη 2% και πληθωρισμό 2,1% βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2025

Μέτρια ανάπτυξη, μείωση των πληθωριστικών πιέσεων και προκλήσεις σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάσθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,3% το 2024, ενώ το 2025 η ανάπτυξη αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 2%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από 2,9% το 2024 σε 2,1% το 2025. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει από 10,5% το 2024 σε 10,1% το 2025. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 6,5% του ΑΕΠ το 2024 σε 5,3% το 2025.

Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2025 και 2% το 2026, δείχνει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την πορεία ανάκαμψης, αλλά με πιο μετριοπαθή ρυθμό. Για το 2029 το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 1,3%. Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης υποδηλώνει ότι η Ελλάδα επιστρέφει σε πιο «φυσιολογικούς» οικονομικούς ρυθμούς, με λιγότερη εξάρτηση από προσωρινά μέτρα στήριξης και συσσωρευμένη ζήτηση.

Ο πληθωρισμός, που προβλέπεται να μειωθεί σε 2,1% το 2025, είναι ένα θετικό σημάδι για τη σταθερότητα των τιμών και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες συγκράτησης του πληθωρισμού, τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Η μείωση της ανεργίας σε 10,1% το 2025 σημαίνει ότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται σταδιακά, αλλά παραμένει μια από τις πιο αδύναμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και η υποχώρηση της ανεργίας είναι θετική, η υψηλή ανεργία των νέων και η δομική αδυναμία της αγοράς εργασίας, όπως η έλλειψη θέσεων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις.

Όσον αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 6,5% το 2024 σε 5,3% το 2025, αυτό υποδηλώνει μια μικρή βελτίωση στη διαρθρωτική ανισορροπία της οικονομίας, που προκύπτει από την εξάρτηση από τις εισαγωγές και την περιορισμένη ανάπτυξη των εξαγωγών εκτός του τουρισμού και της ναυτιλίας. Η μείωση του ελλείμματος είναι ενθαρρυντική, αλλά το υψηλό επίπεδο του δείχνει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, όπως οι διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας ή η επιδείνωση του παγκόσμιου εμπορίου.

#ΑΝΑΠΤΥΞΗ #ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ #ΔΝΤ #ΕΛΛΑΔΑ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.