Header Ads

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Στο 1,8% στην ευρωζώνη

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Στο 1,8% στην ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, παρουσιάζοντας ελαφρά πτώση σε σχέση με το 3,2% που καταγράφηκε τον Αύγουστο.

Η μείωση αυτή αντανακλά τη γενικότερη τάση επιβράδυνσης των πληθωριστικών πιέσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,8%, χαμηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η τάση αυτή αναμένεται να ανακουφίσει εν μέρει τις ανησυχίες για τις αυξήσεις των τιμών, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική της ΕΚΤ.

Σημαντική μείωση κατέγραψε και ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες κατηγορίες, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια. Ειδικότερα, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,7% τον Αύγουστο, έναντι 2,8% του προηγούμενου μήνα, κάτι που διαψεύδει τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν σταθεροποίηση στα επίπεδα του Ιουλίου.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες της επιβράδυνσης ήταν η σημαντική μείωση των τιμών της ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές ενέργειας σημείωσαν πτώση κατά 6% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, γεγονός που άσκησε πτωτικές πιέσεις στον συνολικό πληθωρισμό. Η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε απότομες αυξήσεις στις τιμές κατά τη διάρκεια του 2022 φαίνεται να εξασθενεί, προσφέροντας μια ανάσα στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, παρά την πτώση στις τιμές της ενέργειας, οι υπόλοιπες συνιστώσες του πληθωρισμού συνεχίζουν να αυξάνονται. Ο τομέας των υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της οικονομίας, παρουσίασε αύξηση 4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4,1% του Αυγούστου. Η μείωση αυτή είναι μικρή, αλλά δείχνει μια τάση σταθεροποίησης των πιέσεων στον τομέα αυτόν.

Αντίστοιχα, οι τιμές σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά προϊόντα αυξήθηκαν με ρυθμό 2,4% σε ετήσια βάση, από 2,3% που ήταν τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών αγαθών σημείωσαν πιο έντονη άνοδο, φτάνοντας το 0,4% από το 0,1% του προηγούμενου μήνα. Οι ανατιμήσεις σε αυτά τα προϊόντα δείχνουν ότι παρά τη μείωση των τιμών της ενέργειας, ορισμένες κατηγορίες αγαθών εξακολουθούν να επηρεάζονται από τις πληθωριστικές πιέσεις.

#ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ #ΕΛΛΑΔΑ #ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ #ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.