Μνημονιακά δάνεια ύψους 7,935 δισ. ευρώ θα αποπληρώσει πρόωρα η Ελλάδα το Δεκέμβριο
Για την εξυπηρέτηση του χρέους, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει τόκους ύψους 6,98 δισ. ευρώ το 2024, ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ.
Το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ που προέρχονται από το Μηχανισμό Στήριξης (Greek Loan Facility) τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα, η αποπληρωμή αφορά σε δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου συνολικού ύψους 7,935 δισ. ευρώ, τα οποία κανονικά λήγουν μεταξύ των ετών 2026 και 2028.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για συνέχεια της στρατηγικής πρόωρης αποπληρωμής δανείων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με προηγούμενες αποπληρωμές 5,29 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023 και 2,645 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022.
Μετά την αποπληρωμή αυτή, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης το 2024 προβλέπεται να μειωθεί οριακά στα 356,5 δισ. ευρώ από 356,7 δισ. ευρώ το 2023. Ωστόσο, η μείωση θα είναι σημαντικότερη σε σχέση με το ΑΕΠ, καθώς η ελληνική οικονομία καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το χρέος θα υποχωρήσει στο 153,7% του ΑΕΠ το 2024, από 161,9% το 2023, ενώ για το 2025 αναμένεται περαιτέρω μείωση στο 149,1%, με την ονομαστική αξία του χρέους να φτάνει τα 361,4 δισ. ευρώ.
Για την εξυπηρέτηση του χρέους, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει τόκους ύψους 6,98 δισ. ευρώ το 2024, ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ. Το 2025, η σχετική δαπάνη προβλέπεται να μειωθεί οριακά στα 6,9 δισ. ευρώ ή 2,8% του ΑΕΠ.
Η δανειακή στρατηγική του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το επόμενο έτος προβλέπει περιορισμένες εκδόσεις νέων δανείων, λόγω των χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών αλλά και της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων. Στόχος παραμένει η διατήρηση της παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού και η ενίσχυση της αξιοπιστίας του ως εκδότη της ευρωζώνης.
Με την αποπληρωμή δανείων πριν την προγραμματισμένη λήξη τους, το Ελληνικό Δημόσιο μειώνει τις μελλοντικές του υποχρεώσεις για πληρωμές κεφαλαίου και τόκων, κάτι που ελαφρύνει το συνολικό βάρος του χρέους μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, τα δάνεια που αποπληρώνονται είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, πράγμα που σημαίνει ότι τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν στο μέλλον. Αποπληρώνοντας τα δάνεια τώρα, η χώρα προστατεύεται από πιθανές μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων που θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Ακόμη, η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ βελτιώνει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Η καλύτερη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και βελτιώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα κόστη δανεισμού στο μέλλον. Η δε πρόωρη αποπληρωμή σημαίνει λιγότερες πληρωμές τόκων στο μέλλον, κάτι που μπορεί να αποδεσμεύσει πόρους του προϋπολογισμού για άλλες ανάγκες ή επενδύσεις.
Τέλος, η πρόωρη αποπληρωμή δανείων υποδεικνύει ότι το κράτος διαχειρίζεται το χρέος του αποτελεσματικά, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τόσο των αγορών όσο και των διεθνών θεσμών. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση σε κεφάλαια με ευνοϊκότερους όρους στο μέλλον.