Header Ads

Γκεοργκίεβα: Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να εγκλωβιστεί σε μια τροχιά χαμηλής ανάπτυξης

Γκεοργκίεβα: Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να εγκλωβιστεί σε μια τροχιά χαμηλής ανάπτυξης

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και η απομάκρυνση από τη συνεργασία μεταξύ χωρών μπορούν να πλήξουν το παγκόσμιο εμπόριο και να ενισχύσουν τις οικονομικές ανισότητες.

Την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τους κινδύνους που εξακολουθούν να υφίστανται ανέδειξε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ίδια, η παγκόσμια οικονομία έχει καταφέρει να αντέξει τις πιέσεις των τελευταίων χρόνων, όπως οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, και φαίνεται να κατευθύνεται προς μια «ομαλή προσγείωση». Ωστόσο, η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι αυτή η αισιόδοξη προοπτική δεν αντικατοπτρίζεται στα συναισθήματα των πολιτών παγκοσμίως. Επεσήμανε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν νιώθουν αισιόδοξοι για τις οικονομικές τους προοπτικές, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για το μέλλον.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να εγκλωβιστεί σε μια τροχιά χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι, αν δεν γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, ενδέχεται να προσεγγίσει το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2030. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο χρέος, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που απειλεί την οικονομική σταθερότητα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη μείωση του πληθωρισμού, με στόχο την επαναφορά του στις προγραμματισμένες τιμές, χωρίς όμως να πλήξει αδικαιολόγητα την αγορά εργασίας. Η Γκεοργκίεβα τόνισε την ανάγκη για ισορροπία σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι, καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η οικονομία δεν θα διολισθήσει σε μια νέα κρίση.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που αναδείχθηκε ήταν ο γεωοικονομικός κατακερματισμός, ο οποίος απειλεί να αντιστρέψει τα οφέλη της διασυνοριακής οικονομικής ολοκλήρωσης που επιτεύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και η απομάκρυνση από τη συνεργασία μεταξύ χωρών μπορούν να πλήξουν το παγκόσμιο εμπόριο και να ενισχύσουν τις οικονομικές ανισότητες.

Μέσα σε αυτό το αβέβαιο πλαίσιο, η Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουν την ανάπτυξη, με έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην ενίσχυση των επενδύσεων. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στο ρόλο του εμπορίου, τονίζοντας ότι πρέπει να παραμείνει κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Το εμπόριο, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, είναι κρίσιμο για την τόνωση των επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Τέλος, η Γκεοργκίεβα αναφέρθηκε στις μεγάλες μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, όπως η πράσινη μετάβαση, οι δημογραφικές μεταβολές και η ψηφιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι μετασχηματιστικές αλλαγές, όπως είπε, θα αναδιαμορφώσουν την οικονομία, δημιουργώντας τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες, ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν τρόπους να εκμεταλλευτούν τα οφέλη και να περιορίσουν τους κινδύνους.

Το ΔΝΤ, όπως υπογράμμισε, θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στις χώρες με ευάλωτες οικονομίες, προσφέροντας οικονομική βοήθεια και τεχνική υποστήριξη, ενώ θα παραμείνει ένθερμος υπέρμαχος της πολυμερούς συνεργασίας ως μέσου για την εξασφάλιση μιας ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμιας οικονομίας.

#ΔΝΤ #ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΒΑ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #ΔΕΙΚΤΕΣ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.