Header Ads

Οι αυξήσεις στα επιδόματα, οι κόφτες στο επίδομα παιδιού και η μεγάλη ανοιξιάτικη αλλαγή

Οι αυξήσεις στα επιδόματα, οι κόφτες στο επίδομα παιδιού και η μεγάλη ανοιξιάτικη αλλαγή

Σημαντικές αυξήσεις έρχονται στο επίδομα παιδιού, στο επίδομα ενοικίου και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ωστόσο, θεσπίζονται για πρώτη φορά περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα παιδιού, γεγονός που πετάξει εκτός δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων. Είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 € σε 216 € (αύξηση 8%).

Σήμερα το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.832 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

Τα κριτήρια σήμερα είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και διαμονής. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.

Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.

Οι κόφτες

Για την κινητή περιουσία, θα μπουν όριο καταθέσεων και ειδικό τεκμήριο (αντικειμενική δαπάνη) για κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως Ι.Χ. και μοτοσικλέτες, ή ακόμη και για σκάφη αναψυχής (π.χ. μικρά φουσκωτά σκάφη).
Με συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια θα καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, επίδομα παιδιού, στέγασης και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τις αρχές του 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews εξετάζεται η αξία της ακίνητης περιουσίας θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Αν ληφθεί υπ’ όψιν το όριο που ισχύει στο επίδομα στέγασης και συο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τότε και στο επίδομα παιδιού η αξία της ακίνητης περιουσίας μπορεί να προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για την κινητή περιουσία, θα μπουν όριο καταθέσεων και ειδικό τεκμήριο (αντικειμενική δαπάνη) για κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως Ι.Χ. και μοτοσικλέτες, ή ακόμη και για σκάφη αναψυχής (π.χ. μικρά φουσκωτά σκάφη).

Στις καταθέσεις το όριο θα μπει ανάλογα με τα τέκνα, ενώ για τα Ι.Χ. θα μπει τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.

Ο στόχος των περιουσιακών κριτηρίων που αποφάσισε να θεσπίσει η κυβέρνηση είναι να μπει «κόφτης» σε δικαιούχους που δεν δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα για να παίρνουν επιδόματα, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις.

Ωστόσο δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.

Προπληρωμένη κάρτα

Με καθυστέρηση θα ξεκινήσει η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ από το νέο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προπληρωμένη κάρτα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2025 και θα αφορά μια σειρά επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ.

Όπως είχε γράψει το Dnews θα δοθεί εξάμηνη παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2025 για την ένταξή των επιδομάτων στην προπληρωμένη κάρτα.

Έτσι η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Σύμφωνα με τη διαδικασία οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν το τραπεζικό τους λογαριασμό για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα.

Με την χρήση της προπληρωμένης κάρτας και την θεσμοθέτηση ορίου 50% στις αναλήψεις μετρητών η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να ελέγξει τη χρήση των επιδομάτων που αποτελούν το 3% του ΑΕΠ. Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την σταδιακή πληρωμή σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ που διατίθενται σήμερα στο πλαίσιο πολιτικών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 10 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 500 ευρώ θα μπορεί τα 250 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 250 ευρώ μέσω μετρητών. Να σημειωθεί ότι φυσικά θα μπορεί να ξοδέψει και όλο το ποσό μέσω της κάρτας όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.

Ακόμη η χρήση της προπληρωμένης κάρτας για συναλλαγές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβραβεύεται από τους παρόχους έκδοσής της με προγράμματα που ο καθένας από αυτούς θα γνωστοποιήσει στους δικαιούχους της, αλλά και στα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής.

Το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να διανεμηθεί μέσω δημόσιων κληρώσεων δεν μπορεί να υπερβεί τα 8,5 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να δοθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στους οποίους οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαιούχους χωρίς αντάλλαγμα.

#ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ #ΕΠΙΔΟΜΑ_ΠΑΙΔΙΟΥ #ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ_ΚΑΡΤΑ #ΕΛΑΧΙΣΤΟ_ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ_ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.