Header Ads

Συνάντηση εργασίας για την τεχνική υποστήριξη συμβούλου για τους τελικούς δικαιούχους του ΔΑΜ

dam-2021-2027-synantisi-ergasias-3

Συνάντηση Εργασίας με αντικείμενο το πλαίσιο της τεχνικής υποστήριξης του Συμβούλου για τους Τελικούς Δικαιούχους του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Αίθουσα Συσκέψεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ Πελοπίδας Καλλίρης, οι σύμβουλοι της Διαχειριστικής Αρχής, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ ενημέρωσε, ότι επίκειται τροποποίηση, του προγράμματος προκειμένου προτάσεις που στηρίζουν τον αγροτικό τομέα να μπορούν ενταχθούν, ώστε να αξιοποιηθεί και ο πρωτογενής τομέας.

Στην συνάντηση -όπως είπε ο κ. Καλλίρης- ξεκαθαρίστηκε, πως θα γίνονται όλες οι διαδικασίες, οι εξειδικεύσεις και οι εντάξεις των έργων στο πρόγραμμα ΔΑΜ. Ο Σύμβουλος θα παρέχει υπηρεσίες στους δημάρχους και στην περιφέρεια, μέσω μιας διαδικασίας που θα προβλέπεται από την Εδαφική Επιτροπή. Μαζί με την Επιστημονική Επιτροπή, θα προχωράει η διαδικασία ωρίμανσης των έργων, στη συνέχεια θα απευθύνονται στο πρόγραμμα ΔΑΜ, από το οποίο, μετά την εξειδίκευση των έργων, θα εντάσσονται και θα βγαίνουν οι κατάλληλες προσκλήσεις. Είναι μία σειρά και μία διαδικασία, είπε ο κ. Καλλίρης, για την εντατικοποίηση, την ωριμότητα των έργων και την γρήγορη απορροφητικότητα, καθώς το πρόγραμμα ΔΑΜ είναι  εμπροσθοβαρές. Παράλληλα, σημείωσε ότι «δίνεται ρόλος στην τοπική κοινωνία, τους δήμους και την περιφέρεια».

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στη συνάντηση: «Συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της επιτάχυνσης του ρυθμού υλοποίησης των έργων, δόθηκαν κατευθύνσεις και υπήρξε ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων για τη μεθοδολογία υποβολής των προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα ΔΑΜ».  Επίσης όπως είπε  ο κ. Αμανατίδης «Συμφωνήθηκε, μία ομάδα της ΔΑΜ να είναι πλέον εγκατεστημένη στην Κοζάνη, κάτι που θα λειτουργήσει προς όφελος των έργων της αυτοδιοίκησης και θα δώσει ώθηση στην επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης». Παράλληλα, συμφωνήθηκε ότι το πρόγραμμα ΔΑΜ, αν και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα από το μέσο όρο απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα και δράσεις προς όφελος της Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που έχει ανάγκη η περιοχή, στη φάση της Μετάβασης. 

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.