Στο Βέρμιο σε υψόμετρο 1600 μέτρα η παραγωγή της πατάτας είναι έτοιμη να συγκομισθεί και όλοι πιάνουν δουλειά στα χωράφια.
Μαζί τους η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, που έχει κάθε λόγο να “διαφημίζει” ένα από τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής γης.
Από επτά χρονών στο χωράφι η κ. Πετσινίδου μαζεύει έως και δυόμιση τόνους στο 8άωρο και σε θερμοκρασίες που κάποιες φορές είναι κάτω από τους πέντε βαθμούς Κελσίου. Κοπιαστική εργασία, την οποία έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια και κάθε εργαζόμενος γεμίζει γύρω στις 120 κλούβες την ημέρα.
Όπως λέει ο Απόστολος Παύλος Ταϋγανίδης, πατατοπαραγωγός, έχουν κρατήσει τον παραδοσιακό σπόρο χωρίς υβριδικές διασταυρώσεις και αυτό κάνει τον καρπό εξαιρετικό. Ένα στρέμμα αποδίδει από 3-4 τόνους, αλλά φέτος δεν αναμένεται να μαζέψουν πάνω από δυο τόνους, λόγω καιρικών συνθηκών.
Στην περιοχή καλλιεργούνται γύρω στα 2.000 στρέμματα από περίπου 60 παραγωγούς και το προϊόν διατίθεται κυρίως σε λαϊκές και μανάβικα, όχι σε σούπερ μάρκετ, όπου πωλούνται κυρίως εισαγόμενες.
Τα χωράφια βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από τα 1.400 μέτρα, ιδανικό για την καλλιέργεια που αποδίδει ποιότητα και γεύση χάρη στα συστατικά του εδάφους και στο μικροκλίμα.
Όσον αφορά την συντήρηση της πατάτας ο κ. Ταϋγανίδης συμβουλεύει ότι απαιτείται σκιερό, μέρος και η ιδανική θερμοκρασία συντήρησης δεν πρέπει να ξεπερνά τους επτά βαθμούς Κελσίου.
www.ertnews.gr
Η συνέχεια εδώ