Έρχεται νέα ψηφιακή θυρίδα από την εφορία για όλα τα ΑΦΜ
Όλες οι πληροφορίες ανά ΑΦΜ που είναι διάσπαρτες σε διάφορες υπηρεσίες θα μπουν σε έναν φάκελο στην εφορία.
Νέα εφαρμογή που θα καταχωρείται το αναλυτικό προφίλ των φορολογουμένων προωθεί η ΑΑΔΕ μέσα στο 2025.
Ειδικότερα, τη δημιουργία αναλυτικού φορολογικού προφίλ για κάθε Έλληνα φορολογούμενο προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως αποκαλύπτει το στρατηγικό σχέδιο για το 2025-2029 το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση με φορείς της αγοράς.
Όπως γράφει η εφημερίδα Realnews στον φορολογικό φάκελο που θα δημιουργηθεί, θα ενσωματωθούν οι πληροφορίες που αφορούν έναν φορολογούμενο και σήμερα βρίσκονται σε διαφορετικές ηλεκτρονικές εφαρμογές, από τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, τα δάνειά τους έως τις ρυθμίσεις οφειλών στις οποίες ενδεχομένως έχουν προχωρήσει ή ακόμα και αν έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν από την φορολογική διαδικασία.
Παράλληλα το φορολογικό προφίλ θα αξιοποιηθεί από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό ως εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αφού με βάση την εικόνα θα έχει δεδομένα για την εν γένει συμπεριφορά των φορολογουμένων. Μάλιστα η εφορία θα μπορεί να προχωρεί σε πρόβλεψη εσόδων και οφειλών συνολικά και ανα φορολογούμενο ή ανά ΔΟΥ, ανά γεωγραφική περιοχή, ανά επάγγελμα, ή οπιαδήποτε άλλη διάσταση βάσει των ιστορικών στοιχείων συμπεριφοράς των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας σε πρώτη φάση στο φορολογικό προφίλ θα ενταχθούν τα στοιχεία που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία. Ο ελεγκτικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα γνωρίζουν όλα τα ακίνητα που διαθέτει ο φορολογούμενος και την χρήση τους. Σταδιακά στο προφίλ θα ενσωματωνονται και άλλες πληροφορίες ώστε να δημιουργηθεί ο πλήρης φάκελος.
Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων μή συμμόρφωσης θα αξιοποιηθούν δεδομένα του προφίλ φορολογουμένων και υποθέσεων που τους αφορούν, μέθοδοι αποτίμησης κινδύνου και ανάυσης συμπεριφορών, εκτεταμένες διασταυρώσεις, διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους φορείς καθώς και με άλλες χώρες. Τα δεδομένα θα αντλούνται από τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί αλλά και από εξωτερικές πηγές (παγκόσμιος ιστός, κοινωνικά δίκτυα. ανοικτά δεδομένα κλπ) για την αποδοτικότερη επικαιροποίηση ανάλυσης κινδύνων.
Έρχεται νέα πλατφόρμα με όλα τα ακίνητα και τα ενοίκια
Η ΑΑΔΕ συνδέεται με το Κτηματολόγιο και αποκτά επιπλέον στοιχεία για την ακίνητη περιουσία περισσότερων από 7 εκατομμυρίων φορολογούμενων, ενώ πλέον δημιουργείται ένας νέος ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτων, όπως έχει γράψει το Dnews.
Πρόκειται για «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», μια νέα βάση δεδομένων, η οποία θα διασυνδεθεί και με το Κτηματολόγιο. Σε αυτό το νέο ηλεκτρονικό φάκελο θα έχει άμεση πρόσβαση η εφορία και θα κάνει ελέγχους και διασταυρώσεις. Στο εν λόγω Μητρώο θα καταγραφούν τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων, όπως: επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας. Αλλά και επιπλέον πληροφορίες, δηλαδή είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.
Η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο θα επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προχωρά σε ταχύτατες διασταυρώσεις για αδήλωτα ακίνητα, ψευδή στοιχεία ή αδήλωτα ενοίκια.
Στον νέο φάκελο θα περιληφθεί το σύνολο των στοιχείων του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου», που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, καθώς και από τις δηλώσεις Ε2 για τα μισθωτήρια των ακινήτων. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα μεταφερθούν αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων.
Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής
Έτοιμο το νέο λογισμικό, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου του «μαύρου χρήματος» - Πώς λειτουργεί
Ένα νέο λογισμικό που θα «διαβάζει» σε χρόνο ρεκόρ, τραπεζικούς λογαριασμούς, εμβάσματα, καταθέσεις, χορηγήσεις, θυρίδες, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ακόμη και «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» και θα χτυπάει αυτόματα «καμπανάκι» για κάθε «ύποπτη» κίνηση, προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου του «μαύρου χρήματος», οι διασταυρώσεις μεταξύ τραπεζικών καταθέσεων και δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα είναι αυτόματες.
Tο νέο λογισμικό, το οποίο φέρει την πλήρη ονομασία Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (ΕΛΑΕΠΠ) θα επιτρέπει στους φοροελεγκτές να «μπαίνουν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις θυρίδες και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια (e-wallet) και να λαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τους ελεγχόμενους: από τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, πλάκες χρυσού κ.λπ.) και τα ρευστά διαθέσιμα που έχουν ασφαλιστεί σε θυρίδες τραπεζών μέχρι τις πάσης φύσεως συναλλαγές μέσω «πλαστικού χρήματος» και τις κινήσεις για αποπληρωμές δανείων (καταναλωτικών, στεγαστικών, επιχειρηματικών).
Συγκεκριμένα, μόλις εκδοθεί μια εντολή ελέγχου εισοδήματος και περιουσίας για έναν φορολογούμενο, θα αποστέλλεται αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αίτημα για άρση τραπεζικού απορρήτου. Σε διάστημα δύο ημερών η ΑΑΔΕ θα έχει τις σχετικές απαντήσεις για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.