Σε ποιες ώρες μεταφέρεται το «νυχτερινό ρεύμα»: Οι χαμένοι από το νέο διζωνικό σύστημα
Από το νέο έτος, σημαντικές αλλαγές στη δομή των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας αναμένονται να επηρεάσουν τους καταναλωτές, καθώς καταργείται το παραδοσιακό νυχτερινό τιμολόγιο και εισάγεται ένα νέο διζωνικό σύστημα χρέωσης.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Ενέργειας, η νέα αυτή πολιτική θα προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, αλλά και τα Σαββατοκύριακα, όπου η ζήτηση πέφτει σημαντικά.
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη μετατόπιση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τις νυχτερινές ώρες, που μέχρι σήμερα είχαν χαμηλότερες χρεώσεις, προς τις ώρες που η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι υψηλή και η ενέργεια πιο οικονομική. Η παλιά πρακτική του φθηνού νυχτερινού ρεύματος εξυπηρετούσε την ανάγκη της ΔΕΗ να διατηρεί σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όμως, πλέον με την αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ, το φθηνότερο ρεύμα είναι διαθέσιμο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά το μεσημέρι και τις Κυριακές, όταν τα φωτοβολταϊκά παρέχουν τη μέγιστη ενέργεια.
Το νέο σύστημα περιλαμβάνει δύο ζώνες τιμολόγησης. Η πρώτη ζώνη θα εφαρμόζεται κατά τις εργάσιμες ημέρες, μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., όταν η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά είναι υψηλή. Η δεύτερη ζώνη θα ισχύει τα Σαββατοκύριακα, όταν η ζήτηση πέφτει κατακόρυφα και οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες. Οι περίπου 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές που διαθέτουν μετρητές διπλής χρέωσης θα μπορούν να εκμεταλλευτούν το νέο αυτό σύστημα.
Η νέα πολιτική του διζωνικού συστήματος, που εισάγεται από το νέο έτος, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη ρεαλιστικότητα της εφαρμογής της, δεδομένου ότι οι ώρες κατά τις οποίες προσφέρονται οι χαμηλότερες χρεώσεις – μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. – συμπίπτουν με το ωράριο εργασίας για πολλούς καταναλωτές. Αυτή η παράμετρος ενδέχεται να δυσκολέψει την άμεση μετατόπιση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις ώρες, αφού οι περισσότεροι πολίτες δεν βρίσκονται στο σπίτι για να αξιοποιήσουν τις χαμηλές χρεώσεις. Αυτοί στην πράξη θα είναι οι ζημιωμένοι από τις αλλαγές.
Το Σαββατοκύριακο, βέβαια, παρουσιάζεται ως μια πιο ρεαλιστική ευκαιρία για χαμηλότερες χρεώσεις, καθώς η ζήτηση είναι μειωμένη και οι καταναλωτές έχουν περισσότερο χρόνο να χρησιμοποιήσουν ενεργοβόρες συσκευές.
Καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται στο σπίτι τις ημέρες αυτές, έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν συσκευές όπως πλυντήρια, στεγνωτήρια, φούρνους και άλλες ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, εκμεταλλευόμενοι τη χαμηλή ζήτηση και τις φθηνότερες τιμές του ρεύματος. Αυτό τους καθιστά κερδισμένους διότι, σε αντίθεση με το καθημερινό ωράριο εργασίας, τα Σαββατοκύριακα τους επιτρέπεται να μεταθέσουν τις ανάγκες τους για ηλεκτρική ενέργεια σε ώρες με μειωμένη ζήτηση, όταν τα τιμολόγια είναι πιο προσιτά. Έτσι, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος και ταυτόχρονα να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, καταναλώνοντας ενέργεια που προέρχεται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές, όπως τα φωτοβολταϊκά.