Header Ads

Η Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Κοζάνης στο πρόγραμμα ΔΑΜ

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ-974x1024

Την ένταξη στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027» της εγκατάστασης και λειτουργίας επτά φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 7MW, με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Κοζάνης, υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 6.764.158 ευρώ και η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 5.411.327 ευρώ.

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  είναι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 100%, των μελών της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, μέσω ενός συστήματος που επιτρέπει σε φορείς με πολλαπλές μονάδες ή κτίρια να μοιράζονται την παραγωγή ηλιακής ενέργειας (με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό), ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη.

Ειδικότερα, προβλέπεται η εγκατάσταση 7 φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 7MW, με σκοπό την παραγωγή πράσινης ενέργειας, η οποία θα καλύπτει αποκλειστικά τις ενεργειακές ανάγκες δημόσιων κτηρίων ή εγκαταστάσεων του Δήμου Κοζάνης (όπως δημοτικά και σχολικά κτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.α.).

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί η κάλυψη αναγκαίων μελετών και υπηρεσιών, τόσο κατά το στάδιο προετοιμασίας, όσο και για το στάδιο της υλοποίησης του έργου, καθώς και τα κόστη σύνδεσης με το δίκτυο.

Ικανοποιημένοι και υπερήφανοι δηλώνουν στον συνδυασμό της «Ενότητας», για την ένταξη της Ενεργειακής Κοινότητας Κοζάνης στο πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», καθώς όπως τονίζουν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, του Λάζαρου Μαλούτα, ήταν αυτή που εργάστηκε κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο για να φτάσει το έργο  σε αυτό το σημείο. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Ενότητα», κατά τη θητεία της ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, όλων των απαιτούμενων μελετών, των αδειοδοτήσεων, της χωροθέτησης και το σημαντικότερο, εξασφαλίστηκαν οι όροι σύνδεσης για το έργο με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering) ισχύος 7 MW για τον Δήμο Κοζάνης από τον ΔΕΔΔΗΕ, απόφαση που είναι πάρα πολύ σημαντική  με δεδομένη  την  πίεση και τις περιορισμένες δυνατότητες του δικτύου. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνει, ότι είναι η μοναδική ενεργειακή κοινότητα Δήμου που το πέτυχε αυτό.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης, τόνισε ότι «από τη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή, κατόρθωσε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια και δυσκολίες που δυστυχώς υπήρχαν στο θέμα της Ενεργειακής Κοινότητας, βάζοντας σε κίνδυνο την όλη υλοποίηση του έργου αλλά και τα 650.000 ευρώ, που είχαν ήδη δαπανηθεί στο παρελθόν από τον Δήμο Κοζάνης για τον σκοπό αυτό».

«Τα έργα του Δήμου Κοζάνης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο πρώην δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις», Λευτέρης Ιωαννίδης,».

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.