Header Ads

1ο Βραβείο ψηφιακής δημιουργίας με θέμα «οδική ασφάλεια- κοινή ευθύνη»

Πόσο δύσκολο είναι να γίνουν κτήμα ειδικά των νέων ανθρώπων οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας, προκειμένου να είναι ασφαλείς οι ίδιοι και οι γύρω τους; Μάλλον αρκετά.

Αυτό μπορεί να αναστραφεί καθώς κάποιοι μαθητές προσπαθούν να πείσουν τους συνομηλίκους τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους, το οποίο παρουσιάζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου.

Όλα ξεκίνησαν με την απόφαση των μαθητών του γυμνασίου Αναρράχης-Εμπορίου στον δήμο Εορδαίας να λάβουν μέρος στον  7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας με θέμα «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη».

15 μαθητές και μαθήτριες, υπό την Φιλόλογο Καθηγήτρια Αναστασία Σωτηριάδου, δημιούργησαν ένα βιωματικό βίντεο με οδηγίες προς τους αναβάτες των πατινιών.

«Το σχολείο είναι ανοικτό σε νέες δράσεις και η συμμετοχή στον διαγωνισμό αφορά συγκεκριμένα το ηλεκτρικό πατίνι, ιδιαίτερα δημοφιλές στους νέους».

Οι μαθήτριες/ές αναφέρουν τα βασικά μηνύματα: Κράνος, σωστή θέση στήριξης, αφήνουμε το πατίνι στο σπίτι σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και δεν ξεχνούμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Υπάρχουν και άλλοι, πεζοί, οχήματα, δίτροχα». Εφ’ όσον δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση, όπως φαίνεται και από την επιβραβευμένη προσπάθεια των μαθητών, θα μειωθεί η εποχούμενη βία στους δρόμους.

Τι πρέπει να ελέγχουμε προτού ανεβούμε στο πατίνι για την ασφάλεια όλων; Απλοί κανόνες. Η Οδική Ασφάλεια βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Παιδεία, Αστυνόμευση, Υποδομές, επισημαίνουν οι διοργανωτές του διαγωνισμού. Όσο τέλεια και αν είναι τα δυο τελευταία, που σε καμία χώρα δεν είναι, το σημαντικότερο είναι η παιδεία, στην οποία  κυριαρχεί ο σεβασμός.

Ο διαγωνισμός που διοργανώθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, στοχεύει μέσω τέτοιων δράσεων να προάγει την ατομική και κοινωνική ευθύνη, να κάνει ευσυνείδητους τους νεαρούς οδηγούς των πατινιών και των οχημάτων στο μέλλον. 

Εκτός από την απροσεξία, αμέλεια και την μη τήρηση των κανόνων από εκείνους που οδηγούν και καταλήγουν σε ατυχήματα/ δυστυχήματα, υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα, που θα πρέπει να ελέγχουν οι κάτοχοι των μηχανοκίνητων πατινιών.

Αυτές περιλαμβάνουν ελαττωματικά φρένα, κατεστραμμένο τιμόνι, σκασμένα ελαστικά και προβλήματα του κινητήρα. Τα αυτο-προωθούμενα εκτός από μια τακτική φροντίδα, απαιτούν την προσοχή του αναβάτη, με ένα κράνος, ίσως ένα φωσφορίζον γιλέκο και γιατί όχι επιγονατίδες για αποφυγή μικροτραυματισμών.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.