Header Ads

Προφορικές εξετάσεις ΕΣΔΙ δικαστικών υπαλλήλων 2024 - Ερωτήσεις που τέθηκαν στους ΔΕ υποψηφίους

Προφορικές εξετάσεις ΕΣΔΙ δικαστικών υπαλλήλων 2024 - Ερωτήσεις που τέθηκαν στους ΔΕ υποψηφίους

Αύριο Τρίτη τελειώνει και η προφορική δοκιμασία των υποψηφίων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του 3ου Εισαγωγικού Διαγωνισμού ενώ στη συνέχεια ακολουθούν οι τελευταίοι υποψήφιοι που δεν είναι άλλοι από τους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Η προφορική δοκιμασία, ΕΣΔΙ δικαστικών υπαλλήλων 2024, για όλους τελειώνει στις 25 Νοεμβρίου 2024, ημέρα Δευτέρα. Η αποχή στους ΔΕ έφτασε και το 30%.

Η εξεταστική επιτροπή ήταν μεν αυστηρή ήταν ωστόσο και βοηθητική με τους εξεταζόμενους, έδιναν δεύτερες ευκαιρίες να απαντήσουν και να ολοκληρώσουν με αυτόν τον τρόπο την συνολική εικόνα στους στον διαγωνισμό.

Η αγωνία και το άγχος των υποψηφίων έφτασε στο κόκκινο με αποτέλεσμα όταν τους έκαναν τις ερωτήσεις είτε να μένουν σιωπηλοί είτε να απαντούν χαμηλόφωνα και να μετρούν τις λόγια τους. Λίγες ήταν οι περιπτώσεις όσων απάντησαν σωστά και εμπεριστατωμένα σε ότι τους ρώτησαν.

Εν γένει πρόκειται για μια διαδικασία η οποία είναι προφορική, οι υποψήφιοι με αλφαβητική σειρά καλούνται να κάτσουν στις θέσεις των κατηγορουμένων μέσα στην δικαστική αίθουσα, γεγονός που αποπροσανατολίζει τις σκέψεις τους.

Οι ερωτήσεις ήταν επαναλαμβανόμενες, κάθε ημέρα υπήρχε μεγάλη γκάμα ερωτήσεων οι οποίες ήταν ίδιες με την προηγούμενη ημέρα, ακόμα και με τις ερωτήσεις που μπορεί να έκαναν σε προηγούμενη ομάδα, στις περιπτώσεις που αυτές δεν απαντήθηκαν σωστά ή καθόλου.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις υπάρχουν όπως έχουμε πει και τα μικρά πρακτικά τα οποία σε παραπέμπουν στη θεωρία για να απαντήσεις.

Να μην ξεχνάμε ότι και η αναμονή σε αυτές τις εξετάσεις παίζει μεγάλο ρόλο στη σωστή προετοιμασία του εξεταζόμενου.

Υπάρχουν φορές που βοηθάει και ορισμένοι υποψήφιοι βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν μία ακόμα επανάληψη αλλά υπάρχουν και φορές που δεν βοηθάει και βάζει εμπόδια στη σκέψη τους.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες από τις ερωτήσεις που ερωτήθηκαν περισσότερο συνοδευόμενες από τις απαντήσεις τους, όπως τέθηκαν στους υποψηφίους της ΔΕ κατηγορίας στις προφορικές εξετάσεις του 3ου Εισαγωγικού Διαγωνισμού:

1. Πως πρέπει να συμπεριφέρεται ο δικαστικός υπάλληλος;

Με ευπρέπεια τόσο εντός όσο και εκτός υπηρεσίας και εξυπηρετεί τους πολίτες με ευγένεια και χωρίς αθέμιτες διακρίσεις.

2. Ποιος είναι ο νόμος του ΚΔΥ;

Ο Νόμος 4798/2021.

3. Ποιος είναι ο νόμος του ΚΟΔΚΔΛ;

Ο Νόμος 4938/2022.

4. Τι ανήκει τα τακτικά ποινικά δικαστήρια;

Η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι ποινικοί νόμοι.

5. Ποια είναι τα ποινικά δικαστήρια;

Τα πλημμελειοδικεία, τα δικαστήρια ανηλίκων, τα μικτά ορκωτά δικαστήρια, τα εφετεία, ο Άρειος Πάγος.

6. Πότε διακόπτεται η δίκη;

Αν πεθάνει κάποιος διάδικος/νόμιμος αντιπρόσωπος του ή συμβεί άλλη μεταβολή που επηρεάσει την ικανότητα δικαστικής παράστασης και εκπροσώπησης του από τον νόμιμο εκπρόσωπο. Αν πτωχεύσει κάποιος διάδικος και αν επέλθει περίπτωση αποκατάστασης κληρονομίας ή κληροδοσίας.

7. Ποια είναι τα υπηρεσιακά συμβούλια;

Το 5μελές σε κάθε εφετείο και κάθε διοικητικό εφετείο. Το 5μελές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στον Άρειο Πάγο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το 7μελές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στον Άρειο Πάγο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

8. Ποιο όργανο αποφασίζει τη μονιμοποίηση του δικαστικού υπαλλήλου;

Το 5μελές δικαστικό συμβούλιο του ΣτΕ, το Αρείου Πάγου και του ΕΣ αποφασίζει σε α’ βαθμό για τη μονιμοποίηση των ΔΥ που υπηρετούν στο ΣτΕ, στον Άρειο Πάγο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.Το 5μελές δικαστικό συμβούλιο του εφετείου και του διοικητικού εφετείου αποφασίζει σε α’ βαθμό για τη μονιμοποίηση των ΔΥ που υπηρετούν στα δικαστήρια και εισαγγελίες της περιφέρειας τους και στη Γενική Επιτροπεία των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

9. Ποια είναι τα πολιτικά δικαστήρια; Ειρηνοδικεία (για τη φετινή ύλη), πρωτοδικεία, εφετεία, Άρειος Πάγος.

10. Για ποιες πράξεις δεν ευθύνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Για πράξεις που έχει ενεργήσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

11. Ποια η σύνθεση του τριμελούς εφετείου (πολιτικό ή ποινικό);

Από πρόεδρο εφετών ή εφέτη, 2 εφέτες, γραμματέα (πολιτικό ή ποινικό) και εισαγγελέα (ποινικό).

12. Πως ασκείται η αγωγή στην πολιτική δίκη;

Η αγωγή ασκείται με κατάθεση δικογράφου στη γραμματεία του δικαστηρίου στο οποίο απευθύνεται και με επίδοση αντιγράφου της στον εναγόμενο.

13. Τι είναι πολιτικά εγκλήματα και που δικάζονται;

Τα πολιτικά εγκλήματα είναι εγκλήματα κατά του καθεστώτος και δικάζονται στα μικτά ορκωτά δικαστήρια που συγκροτούντα από δικαστές και ενόρκους.

14. Ποια η διαφορά πλημμελειοδικείου και πρωτοδικείου;

Το πλημμελειοδικείο δικάζει εγκλήματα σε βαθμό πλημμελήματος ενώ το πρωτοδικείο δικάζει ως επί το πλείστον ιδιωτικές διαφορές.

15. Ποιο όργανο απονέμει χάρη και για ποιο λόγο;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να απονέμει χάρη σε Υπουργό που καταδικάστηκε κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος.

16. Τι περιέχει το δικόγραφο;

Το δικαστήριο ή τον δικαστή ενώπιον του οποίου διεξάγεται η δίκη ή η διαδικαστική πράξη, το είδος του δικογράφου, όνομα/επώνυμο/πατρώνυμο/διεύθυνση όλων των διαδίκων καθώς και ΑΦΜ του διαδίκου που επιδίδει το δικόγραφο, επίσης, το αντικείμενο του δικογράφου κατά τρόπο σαφή, ορισμένο και ευσύνοπτο και τέλος χρονολογία και υπογραφή διαδίκου ή νόμιμου αντιπροσώπου ή δικαστικού πληρεξουσίου.

17. Μπαίνει κάποιος σε μια αίθουσα δικαστηρίου όπου δικάζει το μονομελές πλημμελειοδικείο, ποιοι θα βρίσκονται στην έδρα;

Ο πρωτοδίκης, ο γραμματέας και ο εισαγγελέας (μετέχει υποχρεωτικά στα ποινικά δικαστήρια).

18. Ποιος ελέγχει τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση;

Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΡΑΕ).

19. Ποιες είναι οι δικαστικές αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Η απονομή χάριτος σε Υπουργό που καταδικάστηκε κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Η παροχή αμνηστίας για πολιτικά εγκλήματα με νόμο που ψηφίζεται από την Ολομέλεια της βουλής. Τέλος, ο ΠτΔ έχει το δικαίωμα, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, να χαρίζει, να μετατρέπει ή μετριάζει τις ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια.

20. Ποιος συγκαλεί τη βουλή;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί τη βουλή τακτικά μία φορά κάθε χρόνο.

21. Τι είναι η προσφυγή;

Η προσφυγή είναι ένδικο βοήθημα με το οποίο ζητείται η άσκηση ουσιαστικού ελέγχου ατομικής διοικητικής πράξης από τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια. Η προσφυγή επομένως ασκείται μόνο επί διαφορών ουσίας.

22. Ποιος είναι ο εισαγωγικός βαθμός των ΔΕ;

Ο εισαγωγικός βαθμός των ΔΕ είναι ο βαθμός Δ.

23. Ποιο είναι το τυπικό προσόν των ΔΕ;

Τυπικό προσόν διορισμού για θέσεις ΔΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος ή το πτυχίο σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή άλλου ισότιμου σχολείου. 24. Τι είναι η διάκριση των εξουσιών; Θεμελιώδης αρχή του Συντάγματος.

25. Τι είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους;

Αποτελεί ανώτατη αρχή του Κράτους που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Στην αρμοδιότητά του ανήκουν ιδίως η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση του Δημοσίου.

26. Πόσες ειδικές άδειες αιμοληψίας δικαιούται ο δικαστικός υπάλληλος;

Δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) ημερών για έξι (6) αιμοληψίες ή παροχές αιμοπεταλίων κάθε χρόνο.

27. Αλλοδαπός πολίτης έχει δικαίωμα δωρεάν παιδείας;

Όχι. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια.

28. Πότε αποχωρούν οι καθηγητές ΑΕΙ;

Μόλις λήξει το ακαδημαϊκό έτος μέσα στο οποίο συμπληρώνουν το 67 ο έτος της ηλικίας τους.

29. Πως συγκροτείται το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ);

Συγκροτείται από τον Πρόεδρο πρωτοδικών ή αναπληρωτή του, δύο πρωτοδίκες, τέσσερις ενόρκους, τον γραμματέα και τον εισαγγελέα.

30. Πως συγκροτείται το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ);

Συγκροτείται από τον πρόεδρο εφετών, δύο εφέτες, τέσσερις ενόρκους, γραμματέα και εισαγγελέα.

#ΑΣΕΠ #ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ #ΕΣΔΙ #ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ_ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ #ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ #ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ #ΘΕΣΕΙΣ_ΕΡΓΑΣΙΑΣ #ΕΡΓΑΣΙΑ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.