Καλλονή Γρεβενών: Αναβιώνει το έθιμο της Γουρουνοχαράς
Το έθιμο της γουρουνοχαράς αναβιώνει πριν από τα Χριστούγεννα σε πολλά χωριά των Γρεβενών, με τους λιγοστούς κατοίκους και τα πετρόχτιστα σπίτια που την χειμερινή περίοδο φαντάζουν υπέροχα.
Στην Καλλονή, στο πλαίσιο της αναβίωσης του εθίμου, ανάβουν οι φωτιές και μπαίνουν τα καζάνια, προκειμένου να ψηθούν οι παραδοσιακές τσιγαρίδες. Πρόκειται για χοιρινό λίπος με κομματάκια κρέας, το οποίο ψήνεται για περίπου δύο ώρες, ώστε όταν αυτό λιώσει, να μείνουν οι τσιγαρίδες.
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου, πρόεδρο συλλόγου Καλλονής, τα παλαιότερα χρόνια, το συγκεκριμένο έθιμο στηνόταν σχεδόν σε κάθε σπίτι και γειτονιά στα Γρεβενά, όπου οι κάτοικοι είχαν το δικό τους οικόσιτο γουρουνάκι που θεωρείτο επένδυση για την οικογένεια.
Στο έθιμο κάθε χρόνο συμμετέχουν νέοι που έχουν επιλέξει να ζήσουν στο χωριό αλλά και άτομα που κατάγονται από την Καλλονή και ζουν αλλού, κάνοντας ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα.
Ο κ. Παναγιώτης Σιδηρόπουλος, μαγειρεύει στο Καζάνι το κρέας και αποκαλύπτει τα μυστικά της συνταγής του.
Στο έθιμο συμμετέχουν τα παραδοσιακά χάλκινα της Σιάτιστας που, με τους υπέροχους ήχους τους, ξεσηκώνουν τον κόσμο σε ένα ξέφρενο πανηγύρι.
www.ertnews.gr
Η συνέχεια εδώ