Header Ads

Τοποθέτηση προέδρου ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

70d6377a5353f8631ea924a55a3733e9_XL-768x433

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας ανέλυσε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου στην τοποθέτησή του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στη Ρόδο, ενώ παράλληλα, ανέπτυξε τις προτάσεις του για τη θεσμική θωράκιση της Αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής.

Βασικά σημεία της ομιλίας του αποτέλεσαν: Η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, η αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ, η στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και η ανάπτυξη πολιτικών για τη νεολαία, η πολιτική προστασία και η κλιματική κρίση.

Ο κ. Κεπαπτσόγλου έκανε ειδική αναφορά στην άναρχη (όπως είπε) επέκταση των ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία και στην ψήφιση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες διαβούλευσης» και για το οποίο η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, με ομόφωνη απόφαση της, προσέφυγε στο ΣτΕ. 

Σχετικά με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) δήλωσε ότι «βασίζεται σε εσφαλμένες προβλέψεις για την εξέλιξη του ενεργειακού κόστους» ενώ κλείνοντας την ομιλία του χαρακτήρισε «προβληματική» την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, καθώς όπως υποστήριξε «ξεκίνησε το 2021 λόγω της βεβιασμένης απόφασης για απολιγνιτοποίηση, αλλά δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί ούτε μια επένδυση».

Γ. Κοκκαλιάρης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: “Η Ενεργειακή Δημοκρατία πρέπει να φτάνει μέχρι το τελευταίο χωριό”

Για την αναγκαιότητα εξασφάλισης του απαραίτητου ενεργειακού χώρου από πλευράς της Πολιτείας, ο οποίος θα

συμβάλλει στην κάλυψη των βασικών ενεργειακών αναγκών των Δήμων, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κοζάνης και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ Γιάννης Κοκκαλιάρης, συμμετέχοντας στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Αφού τόνισε ότι το κεντρικό κράτος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη διευθέτηση του χωροταξικού των ΑΠΕ που παραμένει σε εκκρεμότητα, υπογράμμισε κατόπιν ότι η παροχή φθηνής, ακόμη και δωρεάν «πράσινης» ενέργειας για κοινωνικούς σκοπούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είχε ήδη υλοποιηθεί, εάν υπήρχε η ανάλογη κυβερνητική βούληση.

«Η Ενεργειακή Δημοκρατία πρέπει να φτάνει μέχρι το τελευταίο χωριό» δήλωσε ο κ. Κοκκαλιάρης, επισημαίνοντας το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, λόγω απλήρωτων λογαριασμών, λέγοντας ότι με τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες της Κεντρικής Διοίκησης, θα μπορούσαν οι ΟΤΑ να στηρίξουν με δικό τους ρεύμα, τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Αναφέρθηκε στην Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης, η οποία μέσω του φωτοβολταϊκού της, θα

συνεισφέρει στο να είναι δωρεάν για όλους τους δημότες ο δημοτικός οδοφωτισμός.

Εκτός από τα ζητήματα της Ενέργειας, ο Δήμαρχος Κοζάνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και στα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, χαρακτηρίζοντάς τα ως πολύτιμα εργαλεία σχεδιασμού και ανάπτυξης των Δήμων.

Ομιλία του Δημάρχου Γρεβενών, στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Ζητήματα που προκύπτουν από την εγκατάσταση των ΑΠΕ καθώς και τον ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες στον χωροταξικό σχεδιασμό των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έθεσε ο δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης, στην ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα κατέθεσε δημόσια το αίτημα για τη θέσπιση ειδικού τοπικού πόρου ύδατος, ως αντιστάθμισμα της «ληστρικής», όπως τη χαρακτήρισε, εκμετάλλευσης των υδάτων της περιοχής από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, ο Δήμαρχος Γρεβενών εξέφρασε την αντίθεσή του στο εκκολαπτόμενο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για συνένωση των ΔΕΥΑ και την ιδιωτικοποίησή τους. Τέλος, ο κ. Ταταρίδης αναφερόμενος και στο σημαντικό ζήτημα της επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως των Γρεβενών και στο γεγονός ότι ο Δήμος έχασε το δικαίωμα της είσπραξης της εισφοράς σε χρήμα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να προχωρήσει στην επέκταση, ζήτησε την κατάθεση και ψήφιση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου να ανακτήσει αυτό το δικαίωμα.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.