Πότε ξεκινούν ξεκινούν οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ 2025
Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις για το νέο εξοικονομώ 2025 που θα δώσει επιδότηση μέχρι και 100% σε ορισμένους δικαιούχους.
Μέχρι τέλος του έτους, το αργότερο τον Ιανουάριο, πρόκειται να ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα για να δεχθεί τις αιτήσεις των πολιτών για το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2025, σύμφωνα με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία μίλησε χτες στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, για τις αλλαγές που θα δουν οι ενδιαφερόμενοι στο πέμπτο κατά σειρά Εξοικονομώ 2025. Τι επόμενες ημέρες, θα βγει η προκήρυξη στον αέρα για να μπορεί να δει κανείς όλες τις λεπτομέρειες που περιγράφονται.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα αγκαλιάζονται πάρα πολύ από τον κόσμο, σημείωσε η κ. Σδούκου, γιατί τα σπίτια έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες.
«Έχουμε παλιά σπίτια στην Ελλάδα και έχουμε μεγάλες ανάγκες για να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια, 200.000 συμπολίτες μας ωφελήθηκαν από τα προηγούμενα προγράμματα και αυτός είναι ο σκοπός μας, ό, τι χρηματοδοτικό εργαλείο έχουμε, από όποια πηγή και αν είναι αυτή, σίγουρα το αξιοποιούμε, δίνοντας τη δυνατότητα να μπορεί ο κόσμος να πάρει μία επιδότηση για να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι» ανέφερε.
Οι επιλέξιμες δαπάνες, όπως είπε, είναι τα κουφώματα, εσωτερικά ή εξωτερικά, πόρτες, παράθυρα, η τοποθέτηση ή η αναβάθμιση θερμομόνωσης, τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, το να βάλουμε αντλίες θερμότητας, βγάζοντας τα συστήματα πετρελαίου θέρμανσης, τα συστήματα σκίασης, επίσης τα συστήματα ζεστού νερού. Ηλιακοί θερμοσίφωνες, έξυπνα συστήματα φωτισμού μέσα στο σπίτι. Θερμοστάτες, έξυπνες πρίζες, διακόπτες.
«Και καλύπτουμε επίσης, σημαντικό και αυτό και τις δαπάνες για τους μηχανικούς. Δηλαδή εδώ χρειάζεται σίγουρα μια προετοιμασία του φακέλου να εκδοθούν τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, να βγει η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, οπότε καλύπτονται και αυτές οι δαπάνες. Το μέγιστο όριο που μπορούμε να καλύψουμε είναι τα 35.000 ευρώ για τις παρεμβάσεις. Στα προηγούμενα προγράμματα Εξοικονομώ είχαμε έως 25.000, αυτή τη φορά το αυξήσαμε. Εδώ τώρα, σε αυτό το καινούργιο Εξοικονομώ που είναι 434 εκατομμύρια, έχουμε μοιράσει τον προϋπολογισμό. Περίπου 130 κάτι εκατομμύρια θα διατεθούν ειδικά για την κατηγορία των ευάλωτων, δηλαδή τα νοικοκυριά που έχουν ένα οικογενειακό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, οι οποίοι θα λάβουν μία επιδότηση που φτάνει στο 95% και έχουμε επίσης μία ειδική κατηγορία για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Έχουμε συμπεριλάβει και τους σεισμόπληκτους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι, οπότε και αυτοί θα στηριχθούν με μία μεγαλύτερη επιδότηση και από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι πόροι, όλοι είναι για τον γενικό πληθυσμό, για όλους και το ποσοστό της επιδότησης εκεί φτάνει στο 50%» προσέθεσε η κ. Σδούκου και σε αυτή την τελευταία κατηγορία, κατά πάσα πιθανότητα, σημείωσε, δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.
«Πάλι έχουμε μια προκαταβολή σημαντική, την οποία την βάζουμε στον λογαριασμό του πολίτη. Άγγιζε περίπου το 70% αυτή η προκαταβολή, για το ποσοστό της επιδότησης. (…) Να πω εδώ ότι το πρόγραμμα αυτό έρχεται και καλύπτει επίσης στο 100% και την επιδότηση του επιτοκίου του δανείου. ουσιαστικά λοιπόν δίνουμε τη δυνατότητα να έχετε ένα άτοκο δάνειο. Οπότε θα πατήσετε στο πληροφοριακό σύστημα ότι εγώ το υπόλοιπο 50% θα το δώσω με δικά μου κεφάλαια ή με δάνειο. Στην περίπτωση λοιπόν που έχετε τα δικά σας κεφάλαια θα πρέπει να ξεκινήσετε με αυτά τα κεφάλαια, θα πρέπει να βάλετε μέσα στο σύστημα τα τιμολόγια ότι έχετε ξοδέψει και εμείς εν συνεχεία να έρθουμε και να πληρώσουμε το υπόλοιπο κομμάτι, το ποσοστό δηλαδή που αναλογεί στην επιδότηση» συμπλήρωσε η υφυπουργός.