Header Ads

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Τεστ γνώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Τεστ γνώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι υποψήφιοι για θέσεις δημόσιας διοίκησης συχνά εξετάζονται για βασικές γνώσεις σχετικά με τη δομή, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Υπουργών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως γνωρίζουμε ήδη, ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ περιλαμβάνει (μέχρι σήμερα) δύο (2) δοκιμασίες.

Η πρώτη δοκιμασία περιλαμβάνει εξέταση γνώσεων που αφορά στην αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου, που κρίνεται απαραίτητο ή χρήσιμο να έχουν οι υποψήφιοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Συγκεκριμένα, οι ερωτήσεις της εξέτασης γνώσεων στον ΑΣΕΠ 2Γ/2022 (1ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό) αφορούσαν στις ακόλουθες ενότητες:

  • Το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα – Ιεραρχία κανόνων δικαίου
  • Θεμελιώδη δικαιώματα
  • Όργανα του κράτους – Οργάνωση της Διοίκησης
  • Πολιτικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Δημόσια Πολιτική
  • Λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης
  • Ψηφιακή διακυβέρνηση (ν.4727/2020 όπως ισχύει)
  • Μακροοικονομικά μεγέθη και Εθνικοί Λογαριασμοί
  • Δημοσιονομική Πολιτική
  • Οικονομική Ανάπτυξη και Μεγέθυνση

Σε προηγούμενη ανάρτηση ασχοληθήκαμε και αναλύσαμε από την πρώτη ενότητα (ήτοι Το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα – Ιεραρχία κανόνων δικαίου) τις υποενότητες: 1.1. Η μορφή του πολιτεύματος – Η Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία και 1.2. Το κοινοβουλευτικό σύστημα – Σχέσεις των οργάνων.

Σήμερα, θα ασχοληθούμε με την πρώτη υποενότητα (ήτοι 4.1 Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) της τέταρτης ενότητας 4. Πολιτικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ερωτήσεις στις οποίες εξετάστηκαν οι υποψήφιοι του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού στη συγκεκριμένη υποενότητα είχαν ως εξής::

33. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Α. είναι υποχρεωτικά ένας από τους αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Β. είναι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  • Γ. εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Δ. εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόπιν πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(την συγκεκριμένη ερώτηση το ΑΣΕΠ την έχει απαντήσει ως Δ ενώ σωστή είναι η Γ)

34. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις:

Α. πάντα με ομοφωνία
Β. πάντα κατά πλειοψηφία

  • Γ. με ομοφωνία ή κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με αυτό που ορίζουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δ. πάντα από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στη συνέχεια ακολουθούν πληροφορίες υπό τη μορφή bullets (παρμένες από την επίσημη ιστοσελίδα του θεσμικού οργάνου) για ότι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ και αμέσως μετά ακολουθεί τεστ γνώσεων αναφορικά με την συγκεκριμένη ύλη για καλύτερη αφομοίωση αυτής.

4.1.Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δημιουργήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1974 στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού ως άτυπο φόρουμ συζήτησης μεταξύ των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ.
  • Το νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέρχεται για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1975 στο Δουβλίνο.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου στις 2-3 Δεκεμβρίου 1985 καταλήγει σε πολιτική συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για τη θέσπιση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Εδιμβούργου (11 Δεκεμβρίου 1992) εγκαινιάζει τις δημόσιες συζητήσεις, πρακτική η οποία επεκτάθηκε κατόπιν σε μεγάλο βαθμό, πιο πρόσφατα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
  • Με τη συνθήκη του Μάαστριχτ (την 1η Νοεμβρίου 1993) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γίνεται θεσμικό όργανο της ΕΕ. Αποστολή του είναι να παρέχει στην ΕΕ την αναγκαία για την ανάπτυξή της ώθηση και να καθορίζει τους γενικούς πολιτικούς προσανατολισμούς της.
  • Από το 1996, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέρχεται τουλάχιστον τέσσερις φορές ανά έτος. Προηγουμένως, απαιτούντο μόνο δύο σύνοδοι ανά έτος.
  • Στις 13 Δεκεμβρίου του 1997 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη δημιουργία του Eurogroup. Πρόκειται για ένα άτυπο όργανο όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών με νόμισμα του ευρώ. Η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 1998 στον πύργο του Senningen στο Λουξεμβούργο.
  • Την 1η Φεβρουαρίου του 2003 με τη Συνθήκη της Νίκαιας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπόκειται σε μεταρρύθμιση προκειμένου να επεκταθεί η χρήση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία και να καθιερωθεί η αρχή της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.
  • Την 1η Δεκεμβρίου του 2009 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γίνεται ένα από τα 7 θεσμικά όργανα της ΕΕ μετά τις αλλαγές που επιφέρει η Συνθήκη της Λισαβόνας. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθίσταται καθόλα πλήρες θεσμικό όργανο με δικό του Πρόεδρο. Προηγουμένως λειτουργούσε ως άτυπο όργανο και η θέση του επικεφαλής του ήταν ανεπίσημη. Τη θέση κατείχε ο αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης του εκάστοτε κράτους μέλους που ασκούσε την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Μαρτίου 2012, 25 Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράφουν τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΣΣΣΔ).
  • Στις 24 Μαρτίου 2022 ο Charles Michel επανεκλέγεται Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δεύτερη θητεία δυόμισι ετών, από την 1η Ιουνίου 2022 έως την 30η Νοεμβρίου 2024.
  • Ο Antonio Costa παίρνει τη θέση του Charles Michel ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η θητεία του περιλαμβάνει την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2024 έως τις 31 Μαΐου 2027.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθορίζει τους γενικούς πολιτικούς προσανατολισμούς και τις προτεραιότητες της ΕΕ, κατά παράδοση εκδίδοντας συμπεράσματα.
  • Είναι ένα από τα επτά θεσμικά όργανα της ΕΕ.
  • Συνήθως εκδίδει συμπεράσματα στο πλαίσιο συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου προσδιορίζονται ζητήματα που εγείρουν ανησυχία και δράσεις που πρέπει να αναληφθούν.
  • Δεν διαπραγματεύεται ούτε εκδίδει ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Αποτελείται από τους ηγέτες και τις ηγέτιδες των 27 κρατών μελών της ΕΕ, τον/την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον/την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από κοινού, καθορίζουν την πολιτική κατεύθυνση και τις προτεραιότητες της ΕΕ τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, διαμορφώνοντας έτσι την πολιτική ατζέντα.
  • Στις συνεδριάσεις προεδρεύει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος μπορεί να συγκαλεί επίσημες, ανεπίσημες και έκτακτες συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανάλογα με τις ανάγκες. Στην αρχή κάθε συνόδου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλείται να εκθέσει τις απόψεις του Κοινοβουλίου. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να είναι μέλος του. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να προσκληθεί να συμμετάσχει σε συζητήσεις επί οικονομικών θεμάτων και δημοσιονομικών θεμάτων. Προσκεκλημένοι μπορούν ενδεχομένως να είναι και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
  • Σύμφωνα με την Συνθήκη για την ΕΕ, οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο, συνήθως των Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Οι συνεδριάσεις αυτές, που συχνά αναφέρονται ως «σύνοδοι κορυφής της ΕΕ» πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, στο κτίριο Europa. Συνήθως πραγματοποιούνται επί δύο ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή.
  • Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπορούν επίσης να συνεδριάζουν άτυπα ώστε να είναι εφικτή η έγκαιρη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ηγετών για επείγοντα θέματα χωρίς να λαμβάνουν επίσημες αποφάσεις. Οι άτυπες σύνοδοι μπορούν να πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες ή αλλού, όπως στη χώρα που ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
  • Σε περίπτωση που εξαιρετικές περιστάσεις επιβάλλουν την επείγουσα λήψη αποφάσεων από τους ηγέτες, ο Πρόεδρος μπορεί να συγκαλεί έκτακτες συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, επιπλέον των συνήθων τεσσάρων ετήσιων συνόδων. Στις έκτακτες συνόδους μπορούν να λαμβάνονται επίσημες αποφάσεις.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βρίσκεται στο φως της δημοσιότητας ως επί το πλείστον την περίοδο των συνόδων του, παρότι οι εργασίες του συνεχίζονται κατά τους ενδιάμεσους μήνες. Ο Πρόεδρος διαβουλεύεται στενά με τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την παρακολούθηση των αποφάσεων που λαμβάνονται και την προετοιμασία των μελλοντικών συνόδων. Για τον σκοπό ο Πρόεδρος συναντάται τακτικά με τα άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στις πρωτεύουσες των κρατών μελών και μέσω βιντεοδιάσκεψης.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει συνήθως με συναίνεση (δηλαδή κανένα μέλος δεν αντιτίθεται στην έγκριση). Αυτός είναι ο συνήθης τρόπος με τον οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκδίδει συμπεράσματα. Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις που προβλέπονται στις Συνθήκες της ΕΕ (όπως για την έκδοση νομικών πράξεων), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει με ψηφοφορία. Υπάρχουν τρεις μέθοδοι ψηφοφορίας: ομοφωνία, ειδική πλειοψηφία και απλή πλειοψηφία.
  • Κάθε πέντε έτη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει ένα «στρατηγικό θεματολόγιο». Σε αυτό περιγράφονται οι τομείς προτεραιότητας στους οποίους η ΕΕ θα πρέπει να εστιάσει μακροπρόθεσμα την προσοχή και τη δράση της, καθώς και ο τρόπος επίτευξης αυτών των στόχων.
  • Κατά τη σύνοδό του στις Βρυξέλλες στις 27 Ιουνίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε στρατηγικό θεματολόγιο για την περίοδο 2024-2029. Βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) μια ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη β) μια ισχυρή και ασφαλής Ευρώπη γ) μια ευημερούσα και ανταγωνιστική Ευρώπη.
  • Παράλληλα με το στρατηγικό θεματολόγιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσιάζει επίσης πιο βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας για τη στήριξη των ευρύτερων στόχων που περιγράφονται στο στρατηγικό θεματολόγιο. Στο ενδεικτικό θεματολόγιο των ηγετών παρουσιάζονται τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν στις προσεχείς συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις διεθνείς συνόδους κορυφής.
  • Στη ετήσια ενωσιακή διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διατυπώνει προσανατολισμούς σε επίπεδο πολιτικών που βασίζονται στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης και στην ανάλυση και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ. Κατά τη σύνοδό του τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τις τελικές ανά χώρα συστάσεις, στις οποίες ορίζονται προτεραιότητες για κάθε κράτος μέλος για τους επόμενους 12-18 μήνες.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες διαδικασίες διορισμού σε θέσεις μεγάλης προβολής της ΕΕ και ιδίως: εκλέγει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προτείνει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίζει τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, διορίζει επισήμως το σώμα των Επιτρόπων, διορίζει την εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της ΕΚΤ.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκλέγει τον πρόεδρό του, ρόλο που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2009 μέσω της Συνθήκης της Λισαβόνας, αποφασίζοντας με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία.
  • Η θητεία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαρκεί 2,5 χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

Ακολουθούν δέκα (10) ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους, οι οποίες δύναται να εξεταστούν οι υποψήφιοι του δεύτερου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού στη συγκεκριμένη υποενότητα, και ειδικότερα:

  • Πότε δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως άτυπο φόρουμ συζήτησης;

Α. την 1η Νοεμβρίου 1993

  • Β. την 9η Δεκεμβρίου 1974

Γ. την 13η Δεκεμβρίου 1997
Δ. την 1η Δεκεμβρίου 2009

Επεξήγηση: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δημιουργήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1974 στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού ως άτυπο φόρουμ συζήτησης.

  • Ποια συνθήκη κατέστησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεσμικό όργανο της ΕΕ;

Α. συνθήκη της Λισαβόνας
Β. συνθήκη της Νίκαιας

  • Γ. συνθήκη του Μάαστριχτ

Δ. ενιαία ευρωπαϊκή πράξη

Επεξήγηση: Με τη συνθήκη του Μάαστριχτ (1993), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγινε θεσμικό όργανο της ΕΕ.

  • Πόσες φορές ετησίως συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το 1996;

Α. δύο φορές
Β. τρεις φορές

  • Γ. τέσσερις φορές

Δ. πέντε φορές

Επεξήγηση: Από το 1996, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέρχεται τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο.

  • Ποια πρακτική εγκαινιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Εδιμβούργου το 1992;

Α. η δημιουργία του Eurogroup

  • B. οι δημόσιες συζητήσεις

Γ. η ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία
Δ. η δημιουργία του στρατηγικού θεματολογίου

Επεξήγηση: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Εδιμβούργου εγκαινίασε τις δημόσιες συζητήσεις, πρακτική που επεκτάθηκε αργότερα.

  • Ποια συνθήκη κατέστησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα από τα 7 θεσμικά όργανα της ΕΕ;

  • Α. συνθήκη της Λισαβόνας

Β. συνθήκη της Νίκαιας
Γ. συνθήκη του Μάαστριχτ
Δ. ενιαία ευρωπαϊκή πράξη

Επεξήγηση: Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγινε καθόλα θεσμικό όργανο της ΕΕ.

  • Ποιο θεσμικό όργανο της ΕΕ συμμετέχει χωρίς να είναι μέλος στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Α. ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

  • Β. ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής

Γ. ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Δ. ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Επεξήγηση: Ο Ύπατος Εκπρόσωπος συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χωρίς να είναι μέλος.

  • Σε ποια πόλη συνήθως πραγματοποιούνται οι σύνοδοι κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Α. Παρίσι
Β. Δουβλίνο
Γ. Λουξεμβούργο

  • Δ. Βρυξέλλες

Επεξήγηση: Οι σύνοδοι κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιούνται συνήθως στις Βρυξέλλες.

  • Πως λαμβάνει αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;

Α. Μόνο με ομοφωνία

  • Β. Συνήθως με συναίνεση

Γ. Πάντα με ειδική πλειοψηφία
Δ. Μόνο με απλή πλειοψηφία

Επεξήγηση: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις συνήθως με συναίνεση, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις εφαρμόζονται μέθοδοι ψηφοφορίας.

  • Ποιο θεσμικό όργανο εκλέγει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Α. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • Β. το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Γ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δ. το Συμβούλιο της ΕΕ

Επεξήγηση: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρό του, με απόφαση που λαμβάνεται μέσω ενισχυμένης ειδικής πλειοψηφίας.

  • Ποια είναι η διάρκεια της θητείας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Α. 1 έτος
Β. 2 έτη

  • Γ. 2,5 έτη

Δ. 3 έτη

Επεξήγηση: Η θητεία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαρκεί 2,5 χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

#ΑΣΕΠ #ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ #ΘΕΣΕΙΣ_ΕΡΓΑΣΙΑΣ #ΕΡΓΑΣΙΑ #ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ_ΓΡΑΠΤΟΣ_ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ #ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ #ΔΗΜΟΣΙΟ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.