31ος Εισαγωγικός Διαγωνισμός ΕΣΔΔΑ - Γνωριμία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης
Από σήμερα και κάθε εβδομάδα θα ενημερώνουμε με υλικό μελέτης από αυτή τη στήλη και τους υποψηφίους του 31ου εισαγωγικού διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα διενεργηθεί εντός των πρώτων μηνών του έτους 2025.
Όταν κάποιος ενδιαφέρεται να στελεχώσει τις υπηρεσίες του δημοσίου μέσω του συγκεκριμένου εισαγωγικού διαγωνισμού, το πρώτο πράγμα που πρέπει να πράξει είναι να γνωρίσει την εκπαιδευτική μονάδα η οποία θα τον φιλοξενήσει τους πρώτους 18 μήνες της δημοσιοϋπαλληλικής του πορείας.
Το ΕΚΔΔΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο διοικείται από τον Πρόεδρο και από 15μελές συμβούλιο.
Είναι εθνικός φορέας που επιμορφώνει δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς συμπεριλαμβανομένων των αιρετών.
Αποστολή του ΕΚΔΔΑ είναι να εκπαιδεύσει επιτελικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα λειτουργούς και να εκσυγχρονίσει το δημόσιο μέσω της έρευνας και της τεχνολογίας.
Ανιχνεύει τις εκπαιδευτικές ανάγκες στο δημόσιο, τα κενά και προγραμματίζει τις δράσεις του και επεμβαίνει.
Πιστοποιεί τα δικά του προγράμματα, εφαρμόζει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ενώ έχει δημιουργήσει ψηφιακό αποθετήριο.
Εκπονεί μελέτες και διενεργεί έρευνες.
Υποστηρίζει την πλατφόρμα open.gov για δημόσιες διαβουλεύσεις.
Συμμετέχει στο ΕΣΑΑ «Ελλάδα 2.0», στον τρίτο πυλώνα και στον τέταρτο, για ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.
Συνεργάζεται με φορείς εντός και εκτός Ελλάδος όπως ΑΔΕΔΥ, ΕΝΑ Γαλλίας κ.λπ.
Πρώτος πυλώνας του ΕΚΔΔΑ είναι το ΙΝΕΠ (ήτοι κρατικός φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης επιμορφωτικών δράσεων), τα προγράμματα είναι πιστοποιημένα, κάθε εξάμηνο ανακοινώνει τον προγραμματισμό του, περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα γνωστικών και θεματικών ενοτήτων με γενικότερες και ειδικότερες ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.
Κάθε στέλεχος μπορεί να συμμετέχει σε δύο κατ’ έτος επιμορφωτικά προγράμματα. Δεν υπάρχει περιορισμός στα προγράμματα του κλειστού τύπου ενός συγκεκριμένου φορέα, στις ημερίδες, στις διημερίδες και στα συνέδρια.
Επιτροπή πιστοποιεί τα προγράμματα. Το εκπαιδευτικό υλικό εκπονείται από επιστήμονες που είναι μέλη του μητρώου εκπαιδευτών του ΕΚΔΔΑ. Με τη λήξη του κάθε προγράμματος λαμβάνει χώρα μια αξιολόγηση και μια αποτίμηση του προγράμματος.
Μορφές εκπαίδευσης είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση η οποία έχει διευρυνθεί μετά την πανδημία και τέλος η μικτή εκπαίδευση. Ωστόσο, όλα τα προγράμματα του ΙΝΕΠ γίνονται εξ αποστάσεως.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση διακρίνεται σε σύγχρονη και ασύγχρονη. Η σύγχρονη λαμβάνει χώρα μέσω λ.χ. Webex. Στη δε ασύγχρονη υπάρχει ένα e-class (Moodle), μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου αναρτάται όλο το απαραίτητο υλικό και διεξάγονται εργασίες.
Εμβληματικές δράσεις του ΙΝΕΠ αποτελούν οι Πιστοποιήσεις Επάρκειας Συμβούλων Ακεραιότητας και Εσωτερικού Ελεγκτή, Διοικητικής Επάρκειας για υπαλλήλους ΔΕ, διαδικτυακές υπηρεσίες Νέφους, Επιμόρφωση Επιτελικών Στελεχών κ.λπ.
Αναφορικά με τις διαδικασίες αίτησης και επιλογής από τις υπηρεσίες του ΙΝΕΠ, πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίες του αιτούντος υπαλλήλου, οι επιλεχθέντες ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους εντός δύο (2) ημερών.
Βεβαιώνουν ότι μπορούν να απέχουν από τα καθήκοντά τους με υπογραφή προϊσταμένου και σφραγίδα της υπηρεσίας στον/στην οργανωτικά υπεύθυνο/η.
Δεύτερος πυλώνας του ΕΚΔΔΑ είναι η ΕΣΔΔΑ (ήτοι η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης), η οποία ιδρύθηκε το 1983 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1985, εκπαιδεύει στελέχη υψηλών προσόντων και ταχείας εξέλιξης.
Προήλθε από την ενοποίηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ) και της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΤΑ).
Αποτελεί την εκπαιδευτική μονάδα του ΕΚΔΔΑ, με αποστολή τη δημιουργία επιτελικών στελεχών με επιστημονική εξειδίκευση, άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, τα οποία προορίζονται για τη στελέχωση της κεντρικής, της αποκεντρωμένης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Γίνεται γραπτός διαγωνισμός σε δύο φάσεις (Οργάνωση και λειτουργία του κράτους, Οικονομία, Γνώσεις και Δεξιότητες Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση, Φάκελος θέματος, Αγγλικά αι δεύτερη ξένη γλώσσα γαλλικά και γερμανικά).
Η φοίτηση στην ΕΣΔΔΑ είναι 18μηνης διάρκειας και διαρθρώνεται ως εξής:
Η κοινή φάση σπουδών, επιδιώκει αφενός την εδραίωση και συστηματοποίηση των γνώσεων που οι υποψήφιοι/ες απέκτησαν προκειμένου να συμμετάσχουν στον εισαγωγικό διαγωνισμό, αφετέρου στην, κατά το δυνατό, ομογενοποίηση του γνωστικού τους υπόβαθρου, με δεδομένη την προέλευση τους από διαφορετικούς γνωστικούς κλάδους, καθώς και την εξοικείωση τους με βασικές πτυχές της διοικητικής επιστήμης.
Οι βασικές αυτές γνώσεις θα αποτελέσουν το υπόβαθρο για την περαιτέρω εμβάθυνση στα τμήματα που συστήνονται πλέον από την Α’ ειδική φάση σπουδών.
Ο συντελεστής βαρύτητας της κοινής φάσης σπουδών στη συνολική βαθμολογία ανέρχεται στο τριάντα τοις εκατό (30%).
Η ειδική φάση σπουδών στη συνέχεια περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, με στόχο την εμβάθυνση ειδικών γνώσεων, δεξιοτήτων και συμπεριφορών των μελλοντικών εξειδικευμένων στελεχών.
Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει 29 σειρές και πάνω από 2.500 σπουδαστές πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν 18 μήνες σπουδών (γενική και ειδική φάση εκπαίδευσης, όπου μεσολαβεί 4μηνη πρακτική και τελική εργασία).
Ο 31ος εισαγωγικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί εντός των πρώτων μηνών του έτους 2025.
Το πρόγραμμα σπουδών της ΕΣΔΔΑ σχεδιάζεται από τους υπεύθυνους σπουδών και έρευνας σε συνεργασία με τον/την Διευθυντή/ντρια της ΕΣΔΔΑ και εγκρίνεται με απόφαση ΔΣ του ΕΚΔΔΑ, μετά από γνωμοδότηση του Επιστημονικού-Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.
Τέλος, τρίτος πυλώνας του ΕΚΔΔΑ είναι το ΙΤΕΚ το οποίο είναι η ερευνητική μονάδα του, αξιοποιεί την επιστημονική έρευνα, αναδεικνύει καλές πρακτικές και συμβάλλει με τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στο δημόσιο.
Για να τα κάνει όλα αυτά το ΙΤΕΚ οργανώνει τη δράση του σε τρεις άξονες (έρευνα-καινοτομία, τεκμηρίωση-διαχείριση πληροφορίας, βιβλιοθήκη ΕΚΔΔΑ).
Την επόμενη φορά, θα γνωρίσουμε τον 31ο εισαγωγικό διαγωνισμό, τα μαθήματα, τους βαθμούς, τις δύο φάσεις, πότε έχουμε γραπτές και πότε προφορικές εξετάσεις, τις ξένες γλώσσες και πολλά άλλα.
Συντονιστείτε μαζί μου!