Header Ads

Σε δανεισμό 8 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Ελλάδα το 2025, θα αποπληρώσει πρόωρα 5,29 δισ. ευρώ

Σε δανεισμό 8 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Ελλάδα το 2025, θα αποπληρώσει πρόωρα 5,29 δισ. ευρώ

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης για το 2025 παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα προγραμματίζει την έκδοση ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος, ενώ παράλληλα δρομολογείται η πρόωρη εξόφληση δανείων, ύψους 5,29 δισ. ευρώ, που είχαν συναφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της οικονομίας.

Η στρατηγική χρηματοδότησης για το 2025 εστιάζει στη συνεχή παρουσία της χώρας στις διεθνείς αγορές χρέους, διατηρώντας ταυτόχρονα την προληπτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους και τη μείωση του συνολικού του επιπέδου. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διατήρηση ενός επαρκούς ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, το οποίο ενισχύει τη σταθερότητα του οικονομικού προφίλ της χώρας. Παράλληλα, επιδιώκεται η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, καθώς και η μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τη μετακύλιση του χρέους.

Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2025 ανέρχονται σε 15,283 δισ. ευρώ. Από αυτές, 5,54 δισ. ευρώ αφορούν τη λήξη μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους, ενώ 4,75 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την πληρωμή τόκων, περιλαμβανομένων των swaps επιτοκίων. Παράλληλα, η πρόωρη εξόφληση δανείων και άλλες σχετικές κινήσεις, όπως η μείωση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων και οι εξοφλήσεις χρέους προς τον επίσημο τομέα, ανέρχονται σε 5,29 δισ. ευρώ. Επιπλέον, 5,496 δισ. ευρώ καλύπτουν άλλες ταμειακές ανάγκες, όπως δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και αυξήσεις κεφαλαίων. Το συνολικό ποσό μειώνεται κατά 5,793 δισ. ευρώ λόγω του εκτιμώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στην πλευρά των πηγών χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε εκδόσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ. Ποσό 3,027 δισ. ευρώ θα αντληθεί από άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως το πρόγραμμα Next Generation EU (NGEU), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και το Συμβούλιο της Ευρώπης (CEB). Παράλληλα, 0,564 δισ. ευρώ αναμένονται από εισπράξεις που σχετίζονται με μερίδια κεφαλαίων και επενδυτικά κεφάλαια. Η διαφορά των απαιτούμενων και αντληθέντων κεφαλαίων, ύψους 3,692 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί μέσω ταμειακών αποθεμάτων.

Το συνολικό σχέδιο διασφαλίζει τη σταθερότητα στη διαχείριση του δημόσιου χρέους, με τον ΟΔΔΗΧ να δίνει έμφαση στη διατήρηση ρευστότητας, τη μείωση του κινδύνου από την αναχρηματοδότηση και την επίτευξη των στόχων της κυβερνητικής στρατηγικής

Η προσέγγιση του ΟΔΔΗΧ περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας της καμπύλης αποδόσεων, τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με στόχο την προσέλκυση επενδυτών μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, τη συγκράτηση του κόστους χρηματοδότησης και τη σύγκλιση του πιστωτικού περιθωρίου των ελληνικών ομολόγων με εκείνο άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Παράλληλα, η στρατηγική επικεντρώνεται στη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τα επιτόκια, το συνάλλαγμα και την αναχρηματοδότηση του χρέους, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η αποτελεσματική διαχείριση της ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

#ΕΛΛΑΔΑ #ΔΑΝΕΙΟ #ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.