Header Ads

«Καμπανάκι» BIS για παγκόσμια οικονομική αστάθεια λόγω εκτίναξης του δημόσιου χρέους

«Καμπανάκι» BIS για παγκόσμια οικονομική αστάθεια λόγω εκτίναξης του δημόσιου χρέους

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση για τον αυξανόμενο κίνδυνο αποσταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών, καλώντας τους αρμόδιους αξιωματούχους να αναλάβουν άμεσα δράση για να προλάβουν μια παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η έκρηξη του δημόσιου χρέους σε διεθνές επίπεδο αποτελεί πλέον κεντρικό ζήτημα, με τις αγορές να απειλούνται από αναταραχές.

Στην τριμηνιαία έκθεση της BIS, τονίζεται ότι η αυξανόμενη πίεση στις αγορές ομολόγων ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με τη διοίκηση της BIS, οι αγορές οφείλουν να απορροφήσουν τους τεράστιους όγκους κρατικού χρέους που συνεχώς διογκώνονται, κάτι που μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες. Παρότι δεν έχει ακόμη καταγραφεί μαζική εγκατάλειψη των κρατικών ομολόγων από επενδυτές, η BIS υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Το παγκόσμιο κρατικό χρέος, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα τρίτο έως το 2028, φτάνοντας τα 130 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, φορολογικές πρωτοβουλίες, όπως οι προτεινόμενες φοροαπαλλαγές του Ντόναλντ Τραμπ, ενδέχεται να διογκώσουν περαιτέρω το ήδη υψηλό χρέος, το οποίο σήμερα αγγίζει τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιαπωνία, οι οποίες αυξάνουν τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες επιπτώσεις.

Ενδεικτική είναι η άνοδος της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου, το οποίο επηρεάζει το κόστος δανεισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τον Σεπτέμβριο, η απόδοση έχει αυξηθεί κατά περίπου 56 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 4,22%. Παράλληλα, ενώ οι αγορές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια, η BIS επισημαίνει ότι η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά ομολόγων παραμένει ανησυχητική. Οι ειδικοί διαπραγματευτές διακρατούν στα βιβλία τους ποσότητες-ρεκόρ απούλητων ομολόγων, κάτι που αυξάνει την ευαισθησία των αγορών.

Η BIS κατέστησε σαφές ότι η σημερινή κατάσταση επιβαρύνεται και από την υπερπροσφορά χρέους αλλά και από τον πληθωρισμό, ο οποίος επηρεάζει άμεσα την αγοραστική δύναμη των επενδυτών ομολόγων. Παρότι η αγορά ομολόγων, αξίας 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, διαθέτει βάθος και ρευστότητα που μπορούν να απορροφήσουν πιέσεις, η προειδοποίηση είναι ξεκάθαρη: όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια κρίσης, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι βαθύς.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στην έκθεσή της υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για προληπτική πολιτική, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματικές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες αγορές και την οικονομία.

#ΔΗΜΟΣΙΟ_ΧΡΕΟΣ #ΚΡΙΣΗ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.