Στοιχεία για τα επιτόκια και τις χρεώσεις τους θα αναρτούν οι τράπεζες σε διαδικτυακή πλατφόρμα
Οι τράπεζες θα πρέπει να δίνουν δεδομένα για επιτόκια, δάνεια, κάρτες, προμήθειες και τέλη.
Μετά από μακρά περίοδο αντιδράσεων για την αδιαφάνεια που επικρατούσε στις τραπεζικές χρεώσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό βήμα για τη διαφάνεια στις συναλλαγές. Με δύο νέες Πράξεις Εκτελεστικής Επιτροπής, η κεντρική τράπεζα επιβάλλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την υποχρέωση να δημοσιοποιούν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα επιτόκια και τις χρεώσεις που εφαρμόζουν.
Συγκεκριμένα, με τις αποφάσεις 237/2/25.11.2024 και 237/3/25.11.2024, οι τράπεζες και οι χρηματοδοτικοί οργανισμοί καλούνται να παρέχουν αναλυτικά δεδομένα για τα επιτόκια καταθέσεων, τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες, καθώς και για τις προμήθειες και τα τέλη που σχετίζονται με λογαριασμούς πληρωμών. Η πρώτη δημοσίευση αυτών των στοιχείων έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιανουαρίου 2025, με βάση δεδομένα αναφοράς έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Η κίνηση αυτή, αν και καθυστερημένη, αποσκοπεί στη θωράκιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, οι οποίοι μέχρι σήμερα βρίσκονταν αντιμέτωποι με ασαφείς και δύσκολα συγκρίσιμες χρεώσεις. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το νέο αυτό πλαίσιο επιδιώκει να διευκολύνει την πρόσβαση του κοινού σε σαφείς και συγκρίσιμες πληροφορίες, επιτρέποντας στους πολίτες να αξιολογούν καλύτερα τις υπηρεσίες που λαμβάνουν και να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων θα γίνεται μέσω μιας νέας διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα. Ωστόσο, το γεγονός ότι χρειάστηκε τόσος χρόνος για να ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα, αναδεικνύει την αργή ανταπόκριση της κεντρικής τράπεζας στα αιτήματα για διαφάνεια. Το τραπεζικό σύστημα, για χρόνια, είχε τη δυνατότητα να εφαρμόζει χρεώσεις χωρίς σαφή ενημέρωση των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα δυσπιστίας.
Η καθυστερημένη αυτή πρωτοβουλία έρχεται, έστω και τώρα, να αποκαταστήσει μέρος της εμπιστοσύνης στην αγορά, με την Τράπεζα της Ελλάδος να δεσμεύεται για τη συνεχή ανανέωση των δεδομένων και τη διασφάλιση της ακρίβειάς τους.