Κοζάνη: Νέα «ζωή» στο σουηδικό εργαστήριο υφαντουργίας στη Βλάστη
Η Βλάστη έχει «γράψει» τη δική της ιστορία στα υφαντά, τα οποία είναι ξακουστά. Το άλλοτε σουηδικό εργαστήριο υφαντουργίας πήρα και πάλι ζωή στην περιοχή. Τα μαλλιά που βρίσκονταν στο εργοστάσιο, αν και κλειστό για χρόνια, έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση και θα βοηθήσουν τις νέες μαθητευόμενες.
Ο Γιάννης Τζιούμαρης, πρόεδρος της κοινότητας Βλάστης μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για αυτήν την πρωτοβουλία που δίνει νέα πνοή στο κτίριο του εργοστασίου, αλλά και στην περιοχή.
«Μετά το 1988 που σταμάτησε η λειτουργία του εργοστασίου, αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως δομή, σχολή για την υφαντική τέχνη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τη Σχολή καλών Τεχνών. Οι Σουηδοί είχαν επιλέξει τότε τη Βλάστη, καθώς υπήρχε στην περιοχή κτηνοτροφία, μαλλί και η ουσία ήταν αν δημιουργούνται υφαντά, που τα περισσότερα εξάγονταν στο εξωτερικό».
Η κα.Ξανθοπούλου, τώρα εκπαιδεύτρια, δήλωσε διπλά συγκινημένη. «Το κτίριο ήταν πάρα πολύ γερό, δεν μπήκε υγρασία και έτσι δεν επηρεάστηκε το μαλλί. Είμαι διπλά συγκινημένη, θέλω να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που μας δίνεται η δυνατότητα και μερίμνησαν για όλο αυτό και δεύτερον είμαι συγκινημένη, καθώς εδώ δούλεψα 14 χρόνια».
Ο Θόδωρος Ζυρπιάδης, καθηγητής Καλών Τεχνών και υπεύθυνος προγράμματος ανέφερε:
«Είναι από το Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, έχει αναλάβει ο λογαριασμός έρευνας και το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού. Αναβιώνει με το πρόγραμμα Δια βίου μάθησης, όπου οι εκπαιδευόμενοι παίρνουν διδακτικές μονάδες αναγνωρισμένες, ίσες όσος ένας κύκλος ΙΕΚ. Θα έχουν μια πιστοποίηση είτε για δική τους δουλειά, είτε για να γίνουν και οι ίδιες εκπαιδεύτριες Τώρα έρχεται εξοπλισμός και για το καινούριο πρόγραμμα. Υπάρχει εφαρμογή της υφαντικής σε πάρα πολλούς τομείς, δεν είναι τυχαίο που έχει αναλάβει να τρέξει το πρόγραμμα η Καλών Τεχνών μπορεί να έχει εικαστικές εφαρμογές. Δίνει μια ανάπτυξη, ενεργοποιείται ξανά το ίδιο το κτίριο, συντηρήθηκε, έχει εξοπλιστεί με νέα μηχανήματα θα είναι μια βάση για να εξελιχθεί αργότερα, με το τέλος του προγράμματος το Πανεπιστήμιο θα επιδιώξει να συνεχιστεί».
Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου
www.ertnews.gr
Η συνέχεια εδώ