Header Ads

Το UN Global Compact Network Greece στηρίζει την επιχειρηματικότητα σε θέματα βιωσιμότητας

Το UN Global Compact Network Greece στηρίζει την επιχειρηματικότητα σε θέματα βιωσιμότητας

Το UN Global Compact Network Greece (UNGCNG) είναι το Τοπικό Δίκτυο της μεγαλύτερης παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την εταιρική βιωσιμότητα που έχει δημιουργηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και ονομάζεται United Nations Global Compact (UNGC).

Στόχος του είναι να προωθήσει ένα σύνολο αρχών που αποτελούν τη βάση για τη λειτουργία υπεύθυνων επιχειρήσεων οι οποίες αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις Συνθήκες Εργασίας, το Περιβάλλον και στην Καταπολέμηση της Διαφθοράς , γνωστές ως Δέκα Αρχές.

Από το 2015, η Ατζέντα 2030 και οι SDGs αποτελούν ένα επιπρόσθετο mandate για τα Τοπικά Δίκτυα του UNGC για την ενίσχυση και επιτάχυνση της συμβολής του ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη των στόχων.

Στο πλαίσιο αυτό, το UN Global Compact Network Greece υποστηρίζει την πρόοδο των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου, μεγέθους ή ωριμότητας σε θέματα βιωσιμότητας, προσφέροντας μια σειρά από εργαλεία και πόρους.

Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις:

  • Να εστιάσουν τη δράση τους σε στόχους στους οποίους μπορούν να έχουν το μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο. Έχουν προσδιοριστεί 4 βασικές περιοχές που είναι το Περιβάλλον, η Κοινωνία, η Διακυβέρνηση και άλλοι Υποστηρικτικοί Παράγοντες (χρηματοδοτήσεις, βιώσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες κ.α. ).
  • Να κλιμακώσουν τη δράση τους μέσα από ευκαιρίες δικτύωσης, ανάπτυξης γνώσης και ανάδειξης καλών πρακτικών.
  • Να υλοποιούν μετρήσιμη πρόοδο σε βασικά θέματα της εταιρικής βιωσιμότητας. Κάθε επιχείρηση-μέλος έχει την υποχρέωση να υποβάλλει μια ετήσια έκθεση, η οποία παρουσιάζει τον τρόπο ενσωμάτωσης των Δέκα Αρχών.

Σήμερα, το UNGCNG αριθμεί πάνω από 110 μέλη από ποικίλους κλάδους, αποτελώντας μια δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη κοινότητα επιχειρήσεων που μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους.

9 βασικά σημεία για τον τρόπο που το UNGC Network Greece στηρίζει τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα

1. Εκπαιδευτικά Προγράμματα «Accelerators»

Τα Accelerators είναι προγράμματα κατάρτισης και εμβάθυνσης σε συγκεκριμένους τομείς της βιωσιμότητας, διάρκειας 6 με 9 μήνες, που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν την επιχείρηση επιταχύνοντας την ενσωμάτωση των SDGs και των Δέκα Αρχών στην επιχειρηματική στρατηγική. Περιλαμβάνουν live και on-demand sessions, πρακτική καθοδήγηση, peer-to-peer ευκαιρίες μάθησης και πρόσβαση σε καλές πρακτικές όπως και σε πηγές πληροφόρησης. Αφορούν συγκεκριμένα θέματα όπως Ανθρώπινα Δικαιώματα & Επιχειρήσεις, Ισότητα Φύλων, SDG Ambition και Climate Ambition.

Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περισσότερα από 250 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων.

2. Peer Learning Groups

Σκοπός των Peer Learning Groups είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου όπου στελέχη επιχειρήσεων-μελών έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να αναλύσουν κρίσιμα ζητήματα βιωσιμότητας, να αποκτήσουν γνώσεις και να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ τους.

Το UNGCNG έχει υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία το πρώτο Peer Learning Group για την ισότητα των φύλων και άμεσα έχοντας δυναμική συμμετοχή επιχειρήσεων θα ξεκινήσει το επόμενο που αφορά στην κλιματική δράση.

3. E- learning ACADEMY

Μια βιώσιμη εταιρική στρατηγική μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από ενημερωμένα, εκπαιδευμένα και συνειδητοποιημένα στελέχη. Η Ε-learning πλατφόρμα ACADEMY παρέχει στις επιχειρήσεις-μέλη τα εφόδια που χρειάζονται προκειμένου να εμβαθύνουν σε επιμέρους τομείς μέσω online sessions, καλές πρακτικές και ειδικά webinars από global experts και changemakers. Το περιεχόμενο της εμπλουτίζεται και ανανεώνεται σε τακτική βάση, ενώ προσφέρεται απεριόριστη πρόσβαση για όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων που είναι μέλη του UNGCNG.

4. Εργαλεία και Πηγές (εκδόσεις, έρευνες)

Πρόσφατα, το UNGCNG υλοποίησε σε συνεργασία με άλλα Ευρωπαϊκά Τοπικά Δίκτυα του UNGC την ευρωπαϊκή έρευνα για τις επιχειρήσεις και τους SDGs.

Κωδικοποιώντας τις γνώσεις και τα εργαλεία το UNGCNG προσφέρει σε περιοδική βάση εκδόσεις με εργαλεία, οδηγούς και πρακτικές λύσεις για την εφαρμογή βιώσιμων στρατηγικών. Η πιο πρόσφατη έκδοση αφορά στο Ευρωπαϊκό Κανονιστικό Πλαίσιο και την Εταιρική Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Επίσης, το UNGC δημοσιεύει τακτικές μελέτες και διεξάγει έρευνες που παρέχουν σημαντικά δεδομένα και οδηγίες για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να βελτιώσουν την εταιρική τους υπευθυνότητα και να ενισχύσουν τις πρακτικές βιωσιμότητάς τους.

Παρατίθενται ενδεικτικά:

  • Η μελέτη The 12th CEO Study που αναδεικνύει τις απόψεις και στάσεις περισσότερων από 2.600 CEOs σε 128 χώρες και 18 κλάδους σχετικά με επείγουσες ευκαιρίες και προκλήσεις σε σχέση με την Agenda 2030 και
  • η έρευνα UN Private Sector SDG Stocktake (2023) που αφορά στην αξιολόγηση της συμβολής του ιδιωτικού τομέα στους SDGs.

5. Πρωτοβουλίες για ενίσχυση των SDGs

Όπως ήδη έχει αναφερθεί ένας από τους άξονες δράσης του UNGCNG είναι η αύξηση του θετικού αντικτύπου των ελληνικών επιχειρήσεων στους SDGs. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθεί στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα την παγκόσμια πρωτοβουλία Forward Faster, που προσδιορίζει 5 βασικούς τομείς που συνδέονται με τους SDGs στους οποίους οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα. Οι τομείς αυτοί είναι: η Ισότητα των Φύλων, η Δράση για το Κλίμα, οι Βιώσιμοι Μισθοί, η Ανθεκτικότητα των Υδάτων και οι Βιώσιμες Χρηματοδοτήσεις και Επενδύσεις. Το UNGC καλεί τις επιχειρήσεις να δεσμευτούν σε συγκεκριμένους στόχους σε κάθε τομέα και να δημοσιοποιούν την πρόοδό τους.

6. Εξιδεικευμένη Υποστήριξη για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)

Αναγνωρίζοντας ότι οι ΜμΕ αποτελούν σχεδόν το 50% των μελών μας αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, παρέχουμε ειδικές ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Πρόσφατα, το UNGC δημιούργησε το SPARK Community που αφορά αποκλειστικά τις ΜμΕ και το UNGCNG έχει μεταφράσει όλο το υλικό στα ελληνικά.

7. Ισχυρή ηγεσία: CEO Agenda

To UNGC ανακοίνωσε μια ειδική πλατφόρμα για τους ηγέτες των επιχειρήσεων που ονομάζεται CEO Agenda και σχεδιάστηκε για να τους εφοδιάσει –με εργαλεία, γνώσεις και ευκαιρίες αλληλεπίδρασης- προκειμένου να μετασχηματίσουν τις επιχειρήσεις τους και να ηγηθούν της αλλαγής προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η πλατφόρμα ενθαρρύνει τους/τις CEO να υιοθετήσουν τολμηρές στρατηγικές βιωσιμότητας ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης και να συνεργαστούν με CFOs, CMOs και Νομικές Διευθύνσεις προκειμένου να την ενσωματώσουν στις λειτουργίες της επιχείρησης.

8. Συνεργασίες με Φορείς

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προώθησης των Δέκα Αρχών και των SDGs, το UNGCNG συνεργάζεται με φορείς όπως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ανοίγουν το διάλογο με την κυβέρνηση, τις επιχειρηματικές ενώσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.

9. Δικτύωση και Εκδηλώσεις

Η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο UNGCNG τους παρέχει ένα μεγάλο εύρος δικτύωσης και δυνατοτήτων συμμετοχής σε διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές εκδηλώσεις σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, τις εξελίξεις του κανονιστικού πλαισίου, τις αναδυόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες και την ανάπτυξη συνεργασιών.

#ΗΝΩΜΕΝΑ_ΕΘΝΗ #ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ #ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.