Header Ads

Ποιοι κερδίζουν από πέντε νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης άνω των 250 εκατ. ευρώ

Ποιοι κερδίζουν από πέντε νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης άνω των 250 εκατ. ευρώ

Τα προγράμματα εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του NextGeneration EU.

Πέντε νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, παιδικούς σταθμούς, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), καθώς και ορεινά τουριστικά καταλύματα.

Το πρώτο πρόγραμμα, ύψους 10 εκατ. ευρώ, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών τουριστικών καταλυμάτων, με αιτήσεις να γίνονται δεκτές από τις 8 Ιανουαρίου 2025. Επιδιώκεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 30%. Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται ειδική κατηγορία για παραδοσιακά-διατηρητέα κτίρια.

Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 153,7 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί στη χρηματοδότηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για επιχειρήσεις, είτε με σχεδιαζόμενα είτε με υφιστάμενα φωτοβολταϊκά συστήματα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 13 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Το τρίτο πρόγραμμα, ύψους 40 εκατ. ευρώ, απευθύνεται στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO₂ κατά 20%. Η χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη από τις 14 Ιανουαρίου 2025.

Επίσης, το πρόγραμμα «Φοίβος», με προϋπολογισμό 12,4 εκατ. ευρώ, προωθεί την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών παιδικών σταθμών. Περιλαμβάνει παρεμβάσεις, όπως θερμομόνωση και αντικατάσταση κουφωμάτων. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Τέλος, το πρόγραμμα «Αθηνά», ύψους 37,2 εκατ. ευρώ, επικεντρώνεται στην ενεργειακή βελτίωση νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που ανήκουν στους ΟΤΑ Α’ βαθμού. Αιτήσεις για ένταξη θα γίνονται δεκτές από τις 20 Ιανουαρίου 2025.

Όλα τα προγράμματα εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του NextGeneration EU. Οι σχετικές προσκλήσεις υπογράφηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

#ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ_ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ #ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ #ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.