Header Ads

Δυσάρεστη έκπληξη στο «Σπίτι μου 2»: Γιατί κόβονται πλέον δικαιούχοι χωρίς πρώτη κατοικία

Δυσάρεστη έκπληξη στο «Σπίτι μου 2»: Γιατί κόβονται πλέον δικαιούχοι χωρίς πρώτη κατοικία

Ποιοι κόβονται στο «Σπίτι μου 2»: Γιατί μπορεί κάποιος που δεν διαθέτει πρώτη κατοικία να μείνεις «εκτός» στη δεύτερη φάση του προγράμματος.

Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα Σπίτι μου 2 παρουσιάστηκε από την πρώτη στιγμή σημαντικά ενισχυμένο, αφού σε σχέση με τον πρώτο κύκλο έχει διευρυμένα ηλικιακά και εισοδηματικά όρια.

Πλέον οι δικαιούχοι που διεκδικούν ευνοϊκό δανεισμό για σπίτι αξίας έως 250.000 ευρώ μπορούν να έχουν ηλικία από 25 έως και 50 ετών, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια ορίζονται ως εξής:

  • Εάν είστε άγαμος / άγαμη, πρέπει το ετήσιο εισόδημά σας να είναι από 10.000 έως 20.000 ευρώ.
  • Εάν είστε έγγαμος / έγγαμη ή έχετε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά σας να είναι από 10.000 έως 28.000 ευρώ, με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Εάν είστε μονογονέας, πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά σας να είναι από 10.000 έως 31.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί πλέον του πρώτου.

Τα κριτήρια είναι πράγματι διευρυμένα, καθώς στο «Σπίτι μου 1» το ηλικιακό όριο ήταν τα 39 έτη και τα ποσά ήταν όλα κατά 4.000 ευρώ μειωμένα (ενώ οι προσαυξήσεις υπολογίζονταν στα 3.000 ευρώ).

Αυτές όμως που δεν έχουν επικοινωνηθεί επαρκώς είναι οι αλλαγές που μειώνουν τους δικαιούχους!

Ενδεικτική είναι η «εξαφάνιση» της αναφοράς στα ακίνητα που μπορεί να διαθέτει κάποιος εκτός της περιφερειακής ενότητας που διαμένει.

Στο «Σπίτι μου 1» δικαίωμα συμμετοχής είχαν όσοι δεν διέθεταν ακίνητο με εμβαδόν πάνω από 50 τμ., αλλά και όσοι δεν είχαν πάνω από το 50% της πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας του ακινήτου.

Μπορούσαν παράλληλα να συμμετέχουν όσοι διέθεταν ακίνητο εκτός της περιφερειακής ενότητας στην οποία διέμεναν μόνιμα και εργάζονταν, αλλά και όσοι είχαν ακίνητο αλλά όχι κατοικία (γραφείο, αποθήκη).

Οι εξαιρέσει αυτές δεν υπάρχουν στο Σπίτι μου 2.

Αντίθετα η διατύπωση περιορίζεται στα εξής:

«Για τη διαπίστωση ύπαρξης ή μη, ακινήτου κατάλληλου για την κατοικία του, ο αιτών υποβάλλει είτε υπεύθυνη δήλωση από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr) ότι δεν υποβάλει Δηλώσεις Στοιχείων Ακινήτων (Ε9), ήτοι δεν διαθέτει ακίνητο, είτε την εκτύπωση διαμορφωθείσας Περιουσιακής Κατάστασης τελευταίου έτους, όπως προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν υπάρχει ακίνητο κατάλληλο για κατοικία, δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει την απόκτηση κατοικίας στον τόπο όπου διαμένει μόνιμα.

Αν δηλαδή διαθέτει ακίνητο στην επαρχία αλλά ζει στην Αθήνα (και το αντίστροφο) δεν δικαιούται πλέον να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και αυτό παρότι δεν έχει πρώτη κατοικία.

#ΣΠΙΤΙ_ΜΟΥ_2 #ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ #ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ #ΚΡΙΤΗΡΙΑ #ΑΚΙΝΗΤΑ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.