Header Ads

Πότε δεν επιβαρύνεται με φόρο υπεραξίας η εισφορά μετοχών από φυσικά πρόσωπα

Πότε δεν επιβαρύνεται με φόρο υπεραξίας η εισφορά μετοχών από φυσικά πρόσωπα

Με τις νέες ρυθμίσεις, εάν το φυσικό πρόσωπο κατέχει το 100% της εταιρείας που αποδέχεται τις μετοχές, απαλλάσσεται από τον φόρο υπεραξίας.

Η κυβέρνηση με τον νόμο 5162/2024 έφερε σημαντική αλλαγή στη φορολογική αντιμετώπιση της εισφοράς μετοχών από φυσικά πρόσωπα σε εταιρείες, επιτρέποντας τη μεταφορά του 100% των μετοχών χωρίς την επιβολή φόρου υπεραξίας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Κανονικά, όταν ένα φυσικό πρόσωπο εισφέρει τις μετοχές του σε μια εταιρεία, η διαδικασία αυτή θεωρείται φορολογικά μεταβίβαση τίτλων. Ο φόρος υπεραξίας που προκύπτει υπολογίζεται με βάση τη διαφορά ανάμεσα στην αγοραία αξία των μετοχών κατά τη στιγμή της μεταβίβασης και την αξία με την οποία αποκτήθηκαν αρχικά. Ωστόσο, με τις νέες ρυθμίσεις, εάν το φυσικό πρόσωπο κατέχει το 100% της εταιρείας που αποδέχεται τις μετοχές, απαλλάσσεται από τον φόρο.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, ένας ιδιώτης κατέχει 100 μετοχές μιας εταιρείας, οι οποίες αποκτήθηκαν με κόστος 1.000 ευρώ. Σήμερα, η αξία αυτών των μετοχών ανέρχεται στις 10.000 ευρώ. Εάν ο ιδιώτης εισφέρει αυτές τις μετοχές σε μια άλλη εταιρεία, κανονικά θα έπρεπε να πληρώσει φόρο υπεραξίας επί της διαφοράς των 9.000 ευρώ (10.000 - 1.000). Με τις νέες διατάξεις, εφόσον ο εισφέρων είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας που λαμβάνει τις μετοχές, δεν θα επιβληθεί φόρος.

Η προηγούμενη νομοθεσία προέβλεπε ότι η εταιρεία που αποδέχεται τις μετοχές θα έπρεπε να δραστηριοποιείται σε εμπορικούς, παραγωγικούς ή αγροτικούς τομείς ή να παρέχει υπηρεσίες. Αυτός ο περιορισμός καταργήθηκε, αναγνωρίζοντας ότι πολλές λήπτριες εταιρείες είναι holding, δηλαδή εταιρείες που έχουν ως κύριο σκοπό τη διαχείριση συμμετοχών, χωρίς άλλη οικονομική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, διατηρείται η υποχρέωση η έδρα της εταιρείας να βρίσκεται σε φορολογικά συνεργάσιμο κράτος, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή που εισάγεται είναι η υποχρέωση του φυσικού προσώπου να διακρατήσει τις αποκτώμενες μετοχές για τουλάχιστον δύο χρόνια πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε μεταβίβαση. Αυτό διασφαλίζει ότι η συναλλαγή δεν γίνεται με σκοπό την άμεση αποφυγή φορολογίας και συμβάλλει στη σταθερότητα των εταιρικών δομών.

#ΦΟΡΟΣ_ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ #ΜΕΤΟΧΕΣ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.