Επιστράτευση υψηλής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων
Με το κράτος να χάνει ετησίως από 300 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ και τους πολίτες να καταβάλλουν πάνω από 120 εκατ. ευρώ για καύσιμα που δεν φτάνουν ποτέ στο ρεζερβουάρ τους, οι αρχές έχουν ξεκινήσει συντονισμένη επιχείρηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η μάστιγα της νοθείας και του λαθρεμπορίου καυσίμων προκαλεί τεράστιες οικονομικές απώλειες, πλήττοντας τόσο τα δημόσια έσοδα όσο και τους καταναλωτές. Με το κράτος να χάνει ετησίως από 300 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ και τους πολίτες να καταβάλλουν πάνω από 120 εκατ. ευρώ για καύσιμα που δεν φτάνουν ποτέ στο ρεζερβουάρ τους, οι αρχές έχουν ξεκινήσει συντονισμένη επιχείρηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στρέφουν την προσοχή τους σε παράνομες δεξαμενές, τροποποιημένα συστήματα εισροών-εκροών και τα «κόλπα» που χρησιμοποιούνται από επιτήδειους, με στόχο την προστασία της αγοράς και την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Οι αρχές έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν νέες στρατηγικές, με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, για την ανάλυση των δεδομένων που προέρχονται από τα συστήματα εισροών-εκροών. Παράλληλα, δρομολογούνται νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν την υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) στα βυτιοφόρα και φορτηγά καυσίμων, καθώς και την απογραφή αυτών των οχημάτων σε ψηφιακό μητρώο. Επιπλέον, εξειδικεύονται οι παραβάσεις που σχετίζονται με τη χρήση πλωτών μέσων ανεφοδιασμού καυσίμων, για να διασφαλιστεί η διαφάνεια σε κάθε στάδιο της διακίνησης.
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται κυρίως στα πρατήρια καυσίμων, όπου εφαρμόζονται προηγμένες μέθοδοι ανάλυσης κινδύνου. Τα συστήματα εισροών-εκροών καταγράφουν τις συναλλαγές αγορών και πωλήσεων και τα δεδομένα αναλύονται σε πραγματικό χρόνο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Όταν εντοπιστούν ύποπτες κινήσεις, τα πρατήρια παρακολουθούνται στενά και ακολουθούν επιτόπιοι έλεγχοι, στους οποίους οι ελεγκτές προχωρούν σε επιβολή κυρώσεων.
Οι ποινές για όσους παρανομούν είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Για παράδειγμα, πρατήρια που λειτουργούν χωρίς σύστημα εισροών-εκροών αντιμετωπίζουν «λουκέτο» δύο ετών, πρόστιμο 150.000 ευρώ και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Παρόμοιες κυρώσεις επιβάλλονται και σε περιπτώσεις πειραγμένων μηχανισμών ή χρήσης εικονικών τιμολογίων. Αν διαπιστωθεί ότι το πρατήριο λειτουργεί κατά τη διάρκεια βλάβης ή δυσλειτουργίας του συστήματος, προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης, με ανώτατο όριο τα 40.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης, οι εγκαταστάτες που προμηθεύουν εξοπλισμό που δεν πληροί τις απαιτήσεις ή συνοδεύεται από πλαστά πιστοποιητικά, αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 100.000 ευρώ.