Λογαριασμοί ρεύματος: Ευρωπαϊκή οδηγία απαγορεύει στους παρόχους να κόβουν το ρεύμα
Όπως ομολογεί σε ανακοίνωσή της η ΡΑΑΕΥ, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην ενσωμάτωση της οδηγίας 2024/1711 που προβλέπει μέτρα προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών.
Μπορεί η ευρωπαϊκή οδηγία 2024/1711 είναι σε ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο ωστόσο η κυβέρνηση, δεν έχει κάνει ακόμη καμία κίνηση για την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο - παρότι η σχετική προθεσμία έληξε την 17η Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, οι πολίτες εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έχουν καταλήξει να λειτουργούν ως traders ενέργειας, αναζητώντας την πιο φτηνή λύση ανάμεσα στα διάφορα χρωματιστά τιμολόγια.
Τι ορίζει όμως η οδηγία για τα ευάλωτα νοικοκυριά;
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ευάλωτοι πελάτες και οι πελάτες που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια προστατεύονται πλήρως από τις αποσυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης των αποσυνδέσεων ή άλλων ισοδύναμων ενεργειών [σημείο 9, άρθρο2].
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα πρέπει να απαγορευτεί στους παρόχους να διακόπτουν τη σύνδεση καταναλωτών, οι οποίοι έχουν υποβάλει καταγγελία, ή για λόγους που υπόκεινται σε μηχανισμό εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
Προληπτικά μέτρα για να μην υπερχρεώνονται νοικοκυριά
Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μπορούν οι πελάτες να αποφεύγουν την αποσύνδεση, όπως:
α) προώθηση προαιρετικών κωδίκων για προμηθευτές και πελάτες σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση περιπτώσεων πελατών με καθυστερούμενες οφειλές· οι εν λόγω ρυθμίσεις μπορεί να αφορούν τη στήριξη πελατών στη διαχείριση της χρήσης και του κόστους ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της επισήμανσης ασυνήθιστα υψηλών εκτινάξεων ή χρήσης ενέργειας κατά τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο, της προσφοράς κατάλληλων σχεδίων ευέλικτων πληρωμών, μέτρων για την παροχή συμβουλών σχετικά με οφειλές, αυτοανάγνωσης της κατανάλωσης στον μετρητή από τον πελάτη και βελτιωμένης επικοινωνίας με τους πελάτες και τους οργανισμούς υποστήριξης·
β) προώθηση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης των πελατών σχετικά με τα δικαιώματά τους όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους τους·
γ) πρόσβαση σε χρηματοδότηση, κουπόνια ή επιδοτήσεις για τη στήριξη της πληρωμής λογαριασμών·
δ) ενθάρρυνση και διευκόλυνση της παροχής ενδείξεων του μετρητή ανά τρίμηνο ή, κατά περίπτωση, για συντομότερες περιόδους χρέωσης, όταν εφαρμόζεται σύστημα τακτικής αυτοανάγνωσης της κατανάλωσης από τον τελικό πελάτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΡΑΕΕΥ εν αναμονή των ενεργειών του εθνικού νομοθέτη που... εκκρεμούν εξέδωσε την 16η Ιανουαρίου - παραμονή της λήξης της σχετικής προθεσμίας - κατευθυντήριες οδηγίες για τα σταθερά τιμολόγια.
Σύμφωνα με αυτές, τα «μπλε» τιμολόγια θα έχουν πλέον διάρκεια 12 μηνών, ενώ τα υφιστάμενα σταθερά ή κυμαινόμενα τιμολόγια με διάρκεια σύμβασης μικρότερη του έτους θα παραμείνουν ενεργά μέχρι τη λήξη των υφιστάμενων συμβάσεων.
Στις οδηγίες ωστόσο δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην προστασία των ευάλωτων καταναλωτών ή στην απαγόρευση των αποσυνδέσεων.