Κοζάνη: Κ. Βέττα -“Η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος να εξετάσει ζητήματα που αφορούν και τη Δ. Μακεδονία”
Προτάσεις προς την Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, για να συμπεριληφθούν στην θεματολογία των επόμενων συνεδριάσεων, κατέθεσε η Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής Κοζάνης, του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, Καλλιόπη Βέττα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση για τον προγραμματισμό των εργασιών, η Βουλευτής ανέφερε ότι η Επιτροπή οφείλει να αξιολογεί, να ελέγχει και να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο περιβάλλον, καθώς και τις κοινωνικές συνέπειες από τις κυβερνητικές πράξεις και παραλείψεις.
Έτσι στην εισήγηση της για τη θεματολογία των επόμενων συνεδριάσεων, πρότεινε τη διενέργεια συζητήσεων για γενικά θέματα, όπως:
Ενημέρωση από αρμόδιους επιστημονικούς και τεχνολογικούς φορείς για τις εγκαταστάσεις Α.Π.Ε.. Συζήτηση με κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς φορείς για περιβαλλοντικές δράσεις. Και Ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο για την υιοθέτηση ευρωπαϊκών οδηγιών για το περιβάλλον, τις παραβιάσεις του περιβαλλοντικού δικαίου, τα απορρίμματα, την βιοποικιλότητα, τον σχεδιασμό νερού και πλημμυρών και για το Ειδικό Χωροταξικό για τις Α.Π.Ε..
Παράλληλα, ζήτησε τη διεξαγωγή ειδικών συνεδριάσεων για τη Δυτική Μακεδονία, όπου θα κληθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, στελέχη της αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι πολιτών και συλλογικοτήτων, για να συζητηθεί το θέμα των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων όπως αυτές προέκυψαν από την κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Ειδικότερα πρότεινε:
Ενημερωτική συζήτηση για το Περιφερειακό Χωροταξικό της Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο καταγράφεται μια μονομερής εμμονή σε συγκεκριμένους, ατελέσφορους αναπτυξιακούς παράγοντες, γεγονός που είχε σαν συνέπεια την ευρύτατη αντίδραση από την τοπική κοινωνία και την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης εδαφών στα λιγνιτωρυχεία της Δυτικής Μακεδονία. Και Ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς για την περιβαλλοντική κατάσταση στην Λίμνη Πολυφύτου καθώς εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια παρατηρείται ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα με τη μείωση του πληθυσμού των καραβίδων που πλήττει τους επαγγελματίες αλιείς.
Όπως προέκυψε από την συζήτηση, υπήρξε συγκατάθεση σχετικά με τις προτάσεις της κ. Βέττα που αφορούν την διεξαγωγή συζήτησης για την ενεργειακή μετάβαση και την Δυτική Μακεδονία, με αρχικό προγραμματισμό να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση εντός του Φεβρουαρίου.
www.ertnews.gr
Η συνέχεια εδώ